Marián Mitaš hrá človeka trpiaceho afáziou vo filme Nemé tajomstvá. Bolo ťažké stvárniť človeka, ktorý sa nevie vyjadriť?

Marián Mitaš hrá už v druhom filme Tomáša Mašína. Po filme Bratia o súrodencoch Mašínovcoch ho v novinke Nemé tajomstvá uvidíme ako veterinára, ktorý po úraze trpí afáziou - chorobou, ktorá znemožňuje dorozumievanie a ktorou trpí aj americký herec Bruce Willis. Ako sa mu také niečo hralo?

21.11.2023 07:00
Nemé tajomstvá Marian Mitas Foto:
Marián Mitaš v hlavnej úlohe veterinára Martina, ktorému choroba obráti život celkom naruby.
debata

Dlhá príprava Mariána Mitaša na úlohu v Nemých tajomstvách bola fyzicky i psychicky náročná.

Pre postavu veterinára Martina, ktorý po úraze hlavy stratil schopnosť komunikovať a trpí poruchou reči, musel obľúbený herec schudnúť, pribrať a absolvovať sedenia s odborníkmi či ľuďmi trpiacimi na toto ochorenie.

Čo nám prezradil o nakrúcaní a ako sa mu hralo s troma českými herečkami, ktoré vo filme stvárnili jeho ženu (Jana Plodková), milenku (Magdaléna Borová) a matku (Milena Steinmasslová!?

Marián Mitaš hrá človeka trpiaceho afáziou vo filme Nemé tajomstvá. Bolo ťažké stvárniť človeka, ktorý sa nevie vyjadriť?
Video
Pozrite si, čo o filme Nemé tajomstvá prezradil herec Marián Mitaš / Zdroj: TV Pravda

„Je to film, ktorý si budem navždy pamätať,“ povedal počas slávnostnej premiéry. Aby sa mohol herec do správania pacientov trpiacich afáziou čo najviac vcítiť, napozeral s profesorom Cséfalvayom, ktorý sa venuje logopédii, rôzne videá a príručky. „S týmto absolútnym odborníkom sme toho veľmi veľa naštudovali, pozerali aj prax, ale koniec koncov sme museli improvizovať,“ vysvetlil. „Pretože emócia, ktorú človek prežíva, keď sa zobudí a zistí, že nemôže komunikovať, to sa nedá nikde vidieť,“ objasnil herec, pre ktorého to bola prvá veľká skúsenosť s filmom. „Som za ňu vďačný. Stretla sa tu fantastická partia ľudí, pracoval som s tromi úžasnými ženami, pri ktorých nebolo treba hrať, všetko išlo tak prirodzene,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Marián Mitaš #afázia #Nemé tajomstvá