Zomrel legendárny český herec Josef Laufer, známy postavou Kohna v sérii Kameňák

Osudnou sa mu stala operácia kolena, počas ktorej mu v roku 2020 zlyhalo srdce. Lekári ho následne uviedli do umelého spánku, v ktorom bol až do svojej smrti.

21.04.2024 10:11 , aktualizované: 11:07
Josef Laufer Foto:
Český spevák Josef Laufer na zábere z roku 2019.
debata (65)

O smrti manželky sa nedozvedel

Informáciu o úmrtí Josefa Laufera priniesol ako prvý český Blesk. Jeho jediná dcéra Ester rozposlala priateľom a rodine krátku správu: „Otec odišiel.“ Mal 84 rokov.

Správu potvrdil riaditeľ Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. „Podľa Ester Pepa zomrel na zástavu srdca,“ uviedol pre Blesk.

Jeho manželka Irena Greifová zomrela v decembri 2022 po dlhej chorobe. Mala 83 rokov a Laufer sa o jej úmrtí nikdy nedozvedel, keďže už bol v umelom spánku.

Na jeho úmrtie reagovala na sociálnych sieťach speváčka Marika Gombitová: „S hlbokým zármutkom a bolesťou som prijala správu, že do hudobného neba odišiel výnimočný spevák a herec, skvelý kolega a kamarát Josef Laufer. Umelec, s piesňami ktorého vyrástli celé generácie vrátane tej mojej. Odpočívaj v pokoji, dnes nastal ten čas, o ktorom si celý život spieval – Sbohem lásko, já jedu dál.“

Herec, spevák aj tlmočník

Laufer sa vyučil v TESLE a neskôr pracoval vo výskumnom ústave vákuovej techniky v Prahe. Ešte pred začiatkom štúdia herectva na DAMU hosťoval v divadle ABC, počas vojenskej služby režíroval a hral v ochotníckom divadle. Neskôr založil pantomimický divadelný súbor RADAR.

Laufer sa venoval aj tlmočníctvu, niekoľko mesiacov strávil na Kube. Miloval cigary.

So svojou skupinou Golem vystupoval ako spevák. Koncom 60. rokov natáčal pre zahraničné gramofónové spoločnosti a objavil sa vo veľkých zábavných reláciách.

V roku 1974 zložil s Karlom Zichom pieseň Ten strom je náš k 30. výročiu Slovenského národného povstania.

Kontroverzná pieseň a spolupráca s ŠtB

O dva roky neskôr naspieval pre vtedajší komunistický režim kontroverznú pieseň Dopis Svobodné Evropě. V nej oslavoval návrat agenta Štátnej bezpečnosti Pavla Minaříka, ktorý plánoval bombový útok na rozhlasovú stanicu Slobodná Európa v Mníchove. Jan Vyčítal s Lauferom kvôli tejto skladbe odmietol vystupovať.

Josef Laufer bol evidovaný ako spolupracovník ŠtB v kategórii dôverník, jeho krycie meno bol Vostrý.

V pôvodnom jazyku režíroval opery ako Noc s Mozartem, Don Giovanni či One Woman Show Terezy Duchkové. Hral v muzikáloch Pokrevní bratři, Hamlet, Gallileo či Jekyll a Hyde.

Účinkoval vo filmoch ako Petrolejové lampy, Noc na Karlštejne, Páni kluci, Panna a netvor či Poslední motýl. Jeho najvýraznejšou úlohou bol Leo Kohn v komediálnej sérii Zdeňka Trošku Kameňák.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #úmrtie #Kameňák #Josef Laufer