Recenzia: Nečudo, že sa nám mimozemšťania vyhýbajú

Ako by to asi vyzeralo, keby v malej moravskej dedinke pristálo UFO? Odpoveďou je nová snímka režiséra Rudolfa Havlíka s názvom Franta mimozemšťan. Sci-fi komédia vzdáva hold prvému filmu, ktorý mal Havlík možnosť vidieť v kine - E. T. mimozemšťanovi. Jeho Franta je o poznanie bizarnejší, a ak sa v ňom pokúsite hľadať nejakú logiku, budete nemilo prekvapení.

15.02.2024 07:00
Franta mimozemšťan, Jakub Prachař Foto:
Jakub Prachař na zábere z komédie Franta mimozemšťan.
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Sci-fi komédia s minimom humoru

Blažej (Filip Březina) je mladý amatérsky astronóm, ktorého nezaujíma nič iné, než vesmír. Je to taký naivný „snílek“, ktorý verí, že sa mu jedného dňa podarí objaviť niečo neobyčajné. Nuž a tá chvíľa nadíde skôr, než by ktokoľvek predpokladal.

Keď ho opitý sused Franta (Jakub Prachař) vezie domov na traktore, zasiahne ich vesmírna loď, ktorá ich dopravný prostriedok rozmetá na kusy. Blažej aj Franta však vyviaznu takmer bez ujmy, kdesi-čosi nejaká tá odreninka. Cudzinec z neznámej planéty, ktorého úmysly sú nejasné, Blažeja poriadne vystraší, a preto radšej ujde.

Na druhý deň sa mimozemšťan vo Frantovom tele čudnými pohybmi presúva po dedine s cieľom nájsť niečo, vďaka čomu sa dostane domov. Hoci v mnohom pripomína Edgara z Mužov v čiernom, ostatným obyvateľom dediny to nepripadá čudné – dokonca ani Frantovej manželke Božene (Tereza Ramba). Myslia si totiž, že je opitý alebo zdrogovaný.

Blažej sa ich tak darmo pokúša presvedčiť o tom, že ide o návštevníka z vesmíru. Čoskoro však prichádza Rebeka (Kateřina Marie Fialová), ktorá pracuje pre brnenskú pobočku americkej CIA. Je neskúsená a trochu nešikovná, svoje povolanie ale berie vážne. Teraz je jej úlohou vypátrať mimozemšťana a zistiť, čo vlastne chce. Preto spojí sily s Blažejom.

Dej snímky Franta mimozemšťan je pomerne jednoduchý, čím ďalej sa ním však divák prediera, tým je hektickejší. Atmosféru moravskej dedinky sa pokúšajú dokresliť postavy starostu (Vasil Fridrich), ktorého trápia starosti s dotáciami, jeho manželky Mileny (Petra Hřebíčková), akčnej policajtky Markovej (Erika Stárková) či miestneho štamgasta a milovníka konšpirácií Peska (Pavel Kikinčuk).

A aj keď občas zaznie dobrý vtip, na ktorom sa diváci úprimne pobavia, humoru je vo filme ako šafranu. Tvorcovia sa dokonca pokúšajú vsunúť do dialógov aj aktuálne témy, no pôsobí to veľmi silene. Snímke chýba nielen moravský prízvuk a autentickejšie zobrazenie obyvateľov vidieka, ale aj akýkoľvek šmrnc.

Jakub Prachař: Možno sa vrhnem na nemý film. Prečo si myslí, že sme mimozemšťania?
Video
Pozrite si, čo o Frantovi mimozemšťanovi prezradil český komik / Zdroj: TV Pravda

Bizarné momenty bez logiky

Franta mimozemšťan sa vyznačuje kvalitným obsadením, no ani takí dobrí herci, akými sú Tereza Ramba, Erika Stárková či Jiří Langmajer, si nedokázali poradiť so slabým scenárom. Postavy sú vykreslené len akosi polovičato, napríklad Božena má predstavovať „pankáčku“ – no nič okrem jej oblečenia tomu nenasvedčuje.

Zato u Blažeja tvorcovia nevedia, ako očividnejšie by mohli naznačiť jeho posadnutosť vesmírom – plagátmi sci-fi filmov, ufónskymi nálepkami či obliečkami s hviezdami? Aj napriek tomu sú charizmatické výkony Filipa Březinu a Terezy Ramby jednými z najlepších. Podobne dobré stvárnenie predviedli aj Jakub Prachař, Erika Stárková a Vasil Fridrich.

V istom momente filmu sa divák úplne stráca – spočiatku to totiž vyzerá, že sa mimozemšťan prevtelil do Frantu. Neskôr ale zisťujeme, že Franta celý čas ležal niekde v bezvedomí, a že onen cudzinec mu len ukradol podobu.

Argylle Čítajte viac Recenzia: Špiónska komédia s hviezdnym obsadením je skôr halucináciou ako filmom

Nasleduje niekoľko ďalších nepochopiteľných situácií, ktoré človeku poriadne zamotajú hlavu. Niektoré z nich treba brať s rezervou a s vedomím, že film si zrejme tak trochu strieľa sám zo seba a neberie sa príliš vážne. Teda aspoň v to dúfame.

Záver sa v mnohom podobá na spomínaného E.T.-ho, a hoci je milý, je aj dosť predvídateľný a nechýba mu dávka pátosu. Napriek veľkému potenciálu je Franta mimozemšťan nepodareným filmovým počinom. K dobru treba tvorcom prirátať aspoň dobré vizuálne efekty a zopár vydarených vtipov.

Ani im a skvelému obsadeniu sa však nepodarilo zachrániť film s prvoplánovým scenárom, absurdným a zároveň nudným dejom a archetypálnym vykreslením postáv. Nečudo, že sa mimozemšťania našej planéte radšej vyhýbajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #film #recenzia #komédia #Franta mimozemšťan