Til Schweiger zažil slávu aj zaucho. Nemecký herec, ktorý sa presadil i v Amerike, oslavuje 60 rokov

Už roky je tretím najobľúbenejším hercom v Nemecku. Presadil sa aj v Amerike, kde hral po boku takých hviezd, ako sú Brad Pitt, Angelina Jolie či Sylvester Stallone. Je tiež úspešným režisérom a scenáristom, ktorého filmy v nemeckých kinách lámu rekordy návštevnosti. Vyvoláva však i veľa vášní a kritiky. Oslavovaný aj zatracovaný Til Schweiger sa dnes dožíva 60 rokov.

19.12.2023 09:00
Til Schweiger Foto:
Nemecký herec, režisér, scenárista a producent Til Schweiger na snímke z februára 2013.
debata

Zdá sa, že v súkromí je podobný hrdinom, akých stvárňuje. Nie príliš korektný až drzý, otvorene hovorí, čo si myslí, aj keď vie, že si tým narobí nepriateľov.

„Som so sebou spokojný a ráno sa môžem pozrieť do zrkadla, napriek chybám, ktoré som spravil a za ktoré som prevzal zodpovednosť. To nerobia všetci,“ vyhlásil nedávno.

Trailer k romantickej komédii Bezuchí zajkovia (2007)

Spočiatku akoby nevedel, čo chce v živote robiť. Študoval germanistiku aj medicínu, nakoniec herectvo. Začínal v divadle a v televíznych seriáloch, vo filme debutoval v roku 1991.

Zlom v jeho kariére priniesla komediálna dráma Klopanie na nebeskú bránu (1997) o dvoch nevyliečiteľne chorých kamarátoch, ktorí utečú z nemocnice, aby ešte pred smrťou videli more. Schweiger stvárnil jednu z hlavných úloh, ale na projekte sa podieľal aj ako spoluautor scenára a koproducent. Dielo sa stalo najúspešnejším nemeckým filmom roka a z neho uznávaná hviezda.

Til Schweiger s americkou manželkou Danou v... Foto: Profimedia
Til Schweiger Til Schweiger s americkou manželkou Danou v novembri 2001.

Istý čas žil potom v USA s americkou manželkou Danou, s ktorou má syna a tri dcéry. Dostával tam však väčšinou iba vedľajšie roly, a tak sa po rozchode so ženou v roku 2004 vrátil do Nemecka, kde nadviazal na úspešnú kariéru herca, scenáristu, režiséra i producenta.

Jeho doménou sú najmä komédie, ale aj detektívky či akčné filmy, niektoré vysielali aj televízie na Slovensku. Vo viacerých si zahral spolu s dcérami Lunou, Lilli a Emmou.

Trailer k akčnému trileru Ochranca (2012), kde si zahral s dcérou Lunou.

Spomenúť možno snímky Naboso (2005), Kde je Fred? (2006), Bezuchí zajkovia (2007), Červený barón (2008), Dvojuché kuriatka (2009), Bolesť bez príčiny (2009), Kohút na víne (2011), Ochranca (2012), Med v hlave (2014), Štyria proti banke (2016) či Stretávka (2018). Objavil sa aj v medzinárodných produkciách ako Nehanební bastardi (2009), Traja mušketieri (2011) alebo Jan Žižka (2022).

Venuje sa i podnikaniu, s majetkom asi 150 miliónov eur patrí medzi tisíc najbohatších ľudí v Nemecku. Angažuje sa v charite, založil nadáciu na podporu detí v núdzi, bojuje tiež za práva imigrantov a sexuálnych menšín.

Til Schweiger Čítajte viac Zaútočili na dom nemeckej hviezdy: Vraj pre to, lebo pomáha utečencom

Jeho závislosť od alkoholu však spôsobila niekoľko škandálov (kolegovia ho obvinili zo šikanovania a vedúci výroby mu dal facku, keď sa na pľace zjavil opitý), čo ho prinútilo vyhľadať terapeuta.

„Pracujeme na tom, aby som nestratil kontrolu. Už pol roka to klape, no musím byť opatrný,“ priznal pred dvoma mesiacmi pre týždenník Stern.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #60. narodeniny #herci #Til Schweiger #nemecký film