Legendárna Popoluška slávi 50 rokov. Čo ste o kultovej rozprávke nevedeli?

Azda žiadna rozprávka nie je takou pevnou súčasťou Vianoc, ako práve Tri oriešky pre Popolušku. Legendárny film Václava Vorlíčka, ktorého scenár vznikol na motívy kníh Boženy Němcovej O Popoluške a O troch sestrách, má tento rok 50 rokov.

24.12.2023 06:00
Tri oriešky pre Popolušku Foto:
Snímka z filmu Tri oriešky pre Popolušku.
debata (2)

Režisérom Popolušky sa takmer stal Jiří Menzel. Jeho meno schválil riaditeľ Československého filmu Jiří Purš aj riaditeľ filmových štúdií Barrandov Miloslav Fábera, no dramaturg FSB Ludvík Toman s tým nesúhlasil. Prekážalo mu totiž, že Menzel nevykonal verejnú sebakritiku za film Skřivánci na niti.

Na režisérsku stoličku sa tak dostal Václav Vorlíček, no aj jeho ešte čakali komplikácie. Film sa mal začať nakrúcať už v roku 1972, ale mocenský aparát sa postaral o jeho stopnutie. Dôvodom bol autor scenára František Pavlíček, ktorého mal vtedajší režim v zuboch.

Český Alain Delon

Do úlohy princa zvažovali tvorcovia Jana Hrušinského či Jaroslava Drbohlava, ktorý si napokon zahral princovho pobočníka Vítka. O úlohu bol obrovský záujem, na konkurze sa zúčastnili stovky hercov, princom sa však napokon stal Pavel Trávníček. Dôvodom jeho úspechu vraj bola podoba so slávnym Alainom Delonom. Popolušku mala pôvodne stvárniť Jana Preissová, no tá pre tehotenstvo rolu odmietla. To však neprekážalo Dane Hlaváčovej, predstaviteľke Dory, ktorá bola v čase natáčania v šiestom mesiaci.

Vorlíček istý čas tápal, koho do úlohy protagonistky obsadiť. Vtedy si spomenul na Libušu Šafránkovú, ktorá hrala Barunku v Babičke. „Bola som s mnohými ďalšími pozvaná na konkurz. Prišla som ako jedna z posledných a zostali mi šaty, do ktorých sa už asi nikto nezmestil. Neskôr na plese v Moritzburgu som si všimla, že v nich tancovala jedna baletka,“ povedala herečka v rozhovore pre český Blesk.

tri oriešky pre popolušku, popoluška, libuše šafránková, Čítajte viac Ako dobre poznáte Popolušku? Otestuje sa v našom kvíze

Keď ju režisér pozval na stretnutie, na ktoré hodinu meškal, myslel si, že Šafránková už dávno odišla. Bolo preňho veľkým prekvapením, keď naňho ešte stále čakala. Scenár k Popoluške sa jej totiž náramne páčil. „Som presvedčená, že profesijné stretnutie s ním v mojich začiatkoch pre mňa malo mimoriadny a nenahraditeľný význam. Preňho a jeho prácu je charakteristický sarkastický, triezvy a vecný prístup k téme. My sme boli dobrá kombinácia – ja som mala spontánnosť a voľnosť a on ma nechával. Zároveň ale nenápadne svojím triezvym okom skúseného filmára striehol, aby som sa neposunula niekam inam. Jeho kombinácia nadhľadu, zmyslu pre humor a majstrovského prístupu k remeslu, to je pre mňa dodnes veľmi cenné životné stretnutie,“ uviedla herečka.

Spoluprácu s Vorlíčkom si pochvaľoval aj František Pavlíček, ktorému sa jeho zásahy do scenára páčili natoľko, že mu pripísal 10-percentný podiel. Vorlíček napríklad prispel scénou, v ktorej Vinckovi „cvrnkli“ do nosa tri čarovné oriešky.

Ani jeden bozk

Tvorcovia najskôr hľadali zámok, kde by sa mala rozprávka natáčať, na Slovensku. Napokon sa však rozhodli pre nemecký Moritzburg. Natáčalo sa tiež v štúdiách v Berlíne a na Barrandove či v lesoch okolo Javornej u Čachrova. Scény zo statku, na ktorom žila Popoluška spolu s macochou a Dorou, sa natáčali pri vodnom hrade Švihov. Štáb tam musel dostavať stodoly, obytné časti aj vstupnú bránu. Film bol ozvučený v nemeckom Studio Babelsberg, ktoré je jedným z najstarších v Európe.

Vyše 80 pôvodných kostýmov navrhol legendárny oscarový výtvarník Theodor Pištěk, pre vtedajší nedostatok materiálov bola väčšina z nich vyrobená z krimplenu. Natáčať sa malo v lete, preto boli navrhnuté pre teplé počasie. Keďže ich však nestihli prešiť, musela Libuše Šafránková v záverečnej scéne cválať na koni v ľahkých šatách pri teplote mínus 21 stupňov. Mráz bol natoľko silný, že štáb musel po každom zábere schovať kameru do autobusu, aby nezamrzla.

Nepriaznivé počasie však nebolo jediným problémom – chaos na pľaci spôsobili aj zvieratá. Pavel Trávníček sa na začiatku natáčania svojho koňa dokonca bál. Predstaviteľka Popolušky taký problém nemala, bola zvyknutá jazdiť aj bez sedla. Jej Juráška hrali dva kone – Ibrahim a Kalif. Komplikácie spôsobili aj neposlušné lovecké psy v scéne honu na líšku. Sovu Rozálku si tvorcovia vypožičali z berlínskej zoo. Aby žmurkla, musel ju režisér zospodu štuchnúť do zadku palicou.

Jedna z najobľúbenejších scén filmu, v ktorej Droběna v podaní Heleny Růžičkovej nosí bezmocného princa v náručí, bola improvizovaná. „Pamätám si na moment, keď sa jej režisér spýtal: ‚Helena, unesieš ho?‘ A ona bez váhania povedala: ‚Ako prd.‘ Vtedy ma schytila a už so mnou pochodovala,“ povedal Trávníček na margo nezabudnuteľnej scé­ny.

Hoci ide o príbeh lásky, Popoluška s princom sa ani raz nepobozkali. Zato sa mala v jednej verzii scenára pobiť s mladými šľachticmi.

Neodmysliteľnou súčasťou rozprávky je hudba, za ktorú jej autor Karel Svoboda zinkasoval 40-tisíc českých korún. Úvodnú melódiu počul Václav Vorlíček prvýkrát, keď mu ju Svoboda zabrnkal do telefónu hneď po tom, čo ju zložil.

Tri oriešky pre Popolušku Čítajte viac Na zámku Moritzburg vrcholia prípravy zimnej výstavy o Popoluške aj živote Libuši Šafránkovej

Ukradnuté šaty

Tri oriešky pre Popolušku si ako prví pozreli obyvatelia Sovietskeho zväzu, diváci z Československa ju videli až o dva týždne neskôr. Rozprávka sa každý rok vysiela aj v Spojených arabských emirátoch a na Filipínach. V Argentíne bola distribuovaná v dĺžke 82 minút, čo je o sedem minút viac ako verzia, ktorú poznáme my. Veľmi populárna je Popoluška v Nemecku, kde ju v roku 2012 odvysielali 14-krát na deviatich televíznych kanáloch. Rozprávka tam má svoj verný fanklub a každoročne sa tam konajú tematické plesy.

Tri oriešky pre Popolušku získali okrem diváckej priazne aj viacero rôznych ocenení. Václav Vorlíček si v roku 1973 prevzal Krištáľový pohár na piatej prehliadke filmov pre deti v Ostrove nad Ohří, Libuše Šafránková a Pavel Trávníček získali Zlatého dudka. Na 7. ročníku Festivalu českých a slovenských filmov v Nitre si Popoluška vyslúžila zvláštnu cenu poroty a na 40. ročníku Medzinárodného filmového festivalu pre deti a mládež v Zlíne bola zvolená za najobľúbenejšiu rozprávku storočia.

tri zlate dukaty skupinova Čítajte viac Vieme, aká bude nová vianočná rozprávka! Volá sa Tri zlaté dukáty

Kostýmy a rekvizity z filmu sú dodnes vystavené na rôznych miestach. Koč, v ktorom sa viezol kráľ s kráľovnou, je vystavený v Národnom žrebčíne v Kladruboch nad Labem. Ide o historický kočiar, na ktorom sa v roku 1905 viezol princ Wilhelm z Pruska na svadbu s Cecíliou Mecklenburg Schwerin. Sedlo, na ktorom sedela Popoluška, je zase vystavené na zámku Vysoká Lhota v Čerčanoch.

Na zámku v Moritzburgu bola vystavená kópia šiat, v ktorých Libuše Šafránková tancovala na kráľovskom bále. V roku 2014 ich ukradli, no po tom, čo nemecká polícia uverejnila fotografie páchateľov, sa zlodeji zľakli a ukradnuté šaty poslali späť poštou. Polícia ich aj napriek tomu vypátrala a zatkla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Vianoce #rozprávka #zaujímavosti #Popoluška