Vo veku 75 rokov zomrel britský herec Tom Wilkinson, preslávil sa komédiou Do naha!

Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu britský herec Tom Wilkinson, dvakrát nominovaný na Oscara a známy úlohami vo filmoch Do naha!, Michael Clayton, V spálni či Úžasný hotel Marigold.

30.12.2023 21:33
debata

V oznámení, zverejnenom jeho agentom v mene hercovej rodiny, sa uvádzalo, že Wilkinson zomrel náhle doma. Ďalšie podrobnosti oznam nepriniesol.

Wilkinson bol najprv nominovaný na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied – na Oscara – v kategórii najlepší herec za rodinnú drámu V spálni z roku 2001. Na Oscara bol nominovaný aj v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za film Michael Clayton z roku 2007, kde bol hlavnou hviezdou George Clooney.

V Británii a mimo nej si ho mnohí filmoví fanúšikovia pamätajú z komédie Do naha! z roku 1997, v úlohe robotníka Geralda Coopera prepusteného z oceliarne, ktorý sa spoločne s niekoľkými ďalšími nezamestnanými mužmi snaží zarobiť si usporiadaním striptízovej show.

Herec sa objavil v desiatkach ďalších filmov, vrátane Batman začína, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Zamilovaný Shakespeare či Valkýra.

Wilkinsona ocenili v roku 2005 za jeho službu dramatickému umeniu, keď mu udelili vysoké vyznamenanie Rad britského impéria.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Wilkinson