Umenie je aj o víne a pagáčoch

Milujeme vernisáže! hlása vizuál tohtoročného Bratislava art festivalu, alias BLAF-u. Štvordňový maratón podujatí pre všetkých záujemcov o moderné vizuálne umenie oživí ulice a výstavné priestory hlavného mesta už po štvrtý raz. Oproti minulým ročníkom organizátori sľubujú viaceré zmeny - napríklad posilnenie performancií s vlastnou dramaturgiou aj rozšírenie ponuky prednášok v réžii zaujímavých, neraz zahraničných, hostí. BLAF sa začína už vo štvrtok 26. septembra a potrvá do nedele 29. septembra.

26.09.2013 14:00
BLAF Foto:
Na návštevníkov BLAF-u v najbližších dňoch v uliciach hlavného mesta čakajú viaceré netradičné performancie.
debata

BLAF nie je žiadnym skostnateným podujatím pre niekoľko vyvolených odborníkov. Práve naopak, jednou z jeho hlavných myšlienok je práve šírenie osvety o aktuálnom dianí vo vizuálnom umení aj medzi ľudí, ktorí by sa sami možno do galérie inak ani nevybrali. Svoj šmrnc festival každoročne deklaruje aj zaujímavým a vtipným vizuálom. Tento rok sa ním stal „rozjedený“ pagáčik a slogan: Milujeme vernisáže! Nenechajte si ujsť ani kúsok umenia.

„Tento rok sme sa rozhodli čerpať inšpiráciu z toho, čo je pre svet vizuálneho umenia najpríznačnejšie. No a keďže BLAF je predovšetkým o galériách a ich vernisážach, skrsla nám myšlienka, že práve tento motív je veľmi symptomatický. Veď typická slovenská vernisáž – to sú práve pagáče a víno,“ vraví o nápade za vizuálom Bohdana Hromádková, riaditeľka festivalu BLAF. Bratislava art festival organizuje už po štvrtý rok.

„Prvý ročník bol výnimočný už len tým, že vôbec vznikol, keďže podobných platform, ktoré by zastrešovali bratislavské galérie a podujatia či iniciatívy, ktoré sa dejú v oblasti vizuálneho umenia, veľa nebolo. Každým rokom sa však viac a viac uberáme smerom k medzinárodnému presahu a dôkazom je aj program aktuálneho ročníka,“ vraví Hromádková.

O zahraničných hostí na BLAF-e naozaj núdza nebude. Niektorí budú mať v Bratislave prednášky, ako napríklad britský vedec a profesor z londýnskej Royal College of Art David Crowley, newyorská kurátorka Karen L. Archey či riaditeľky podujatia Vienna Art Fair Vita Zaman a Christina Steinbacher-Pfandt. Iní dokonca živé performancie, ktoré budú tvoriť tento rok dôležitý nový programový blok festivalu. „Návštevníci budú môcť performancie vidieť v uliciach, na streche Slovenskej národnej galérie alebo v Open Gallery,“ avizuje Hromádková. Rozširovanie programovej ponuky a tiež sprievodných podujatí si podľa jej slov BLAF kladie za svoj hlavný cieľ aj do budúcich ročníkov.

Hoci má BLAF veľmi svieži a uvoľnený imidž, nedajte sa ním celkom zmiasť – počas svojej krátkej existencie sa už stihol stať aj miestom dôležitých stretnutí odborníkov v oblasti vizuálneho umenia. Tento rok sa v čase konania festivalu v Bratislave uskutoční 46. kongres európskej iniciatívy teoretikov umenia AICA – International Association of Art. Po prvý raz sa na BLAF-e predstaví aj dlhoočakávaná bratislavská Kunsthalle – zatiaľ v podobe iniciačnej Nultej výstavy.

Slávnostné otvorenie Bratislava art festu aj tento rok zabezpečí koncert na nádvorí Slovenskej národnej galérie – prebehne v piatok 27. septembra po 19. hodine a vystúpia na ňom kapely Puding pani Elvisovej, Le Payaco a Zóna A. Programovú brožúru všetkých podujatí pod hlavičkou BLAF-u nájdete na webstránke www.blaf.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #BLAF #Bratislava art fest #galérie