Kino Lumiére je galériou slovenských filmárov

Filmárov, ktorí zvyčajne stoja za kamerou, predstavuje výstava fotografií Mira Nôtu. Pod názvom Strieborné tváre predstavuje známych slovenských režisérov, kameramanov, scenáristov a ďalšie osobnosti, ktoré väčšinou stoja v úzadí a na filmovom plátne sa neobjavia. Kolekcia tridsiatich fotografií, vystavená v bratislavskom Kine Lumiére, vznikla v období posledných desiatich rokov.

13.11.2013 14:26
miro nota  PIUSSI ZUZANA Foto:
Miro Nôta: Zuzana Piussi, režisérka, dokumentaristka, 2011
debata

„Výber bol urobený tak, aby výstava ukázala najmä emócie, silu osobnosti a tvár, ktorá sa nám predstavuje cez svoje filmy a ktorú obyčajne neregistrujeme,“ povedala kurátorka výstavy Michaela Bosáková zo Stredoeurópskeho domu fotografie.

Medzi portrétovanými sú napríklad režiséri Peter Solan, Dušan Trančík či Martin Hollý, kameramani Stanislav Szomolányi, Igor Luther či Richard Krivda alebo dramaturg a scenárista Albert Marenčin. Miro Nôta zachytil objektívom fotoaparátu aj tváre reprezentantov mladšej generácie filmárov, pózoval mu aj Peter Kerekes, Juraj Lehotský, Robert Kirchhoff, Zuzana Piussi aj Eva Borušovičová.

„Ľudí nechávam samých určiť si čas, miesto aj to, ako prídu oblečení. Pre portrétovú fotografiu je to nesmierne dôležité. Chcem, aby boli maximálne uvoľnení, aby boli vo vlastnom prostredí, kde sa cítia príjemne, bezpečne a sú si istí. Nesnažím sa im nič nanútiť – ani to, ako sa majú postaviť, alebo ako sa tváriť. Nechávam ich pri fotení robiť čokoľvek, často sa práve vtedy absolútne uvoľnia a niekedy dokonca prestanú vnímať moju prítomnosť. Jedine tak dostanem z človeka jeho samého. Moje rady alebo návrhy sú pre nich len inšpiráciou,“ vysvetlil fotograf Miro Nôta.

Vernisáž bude v stredu o 19. hodine, výstava Mira Nôtu Strieborné tváre bude v priestoroch bratislavského Kina Lumiére do konce decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Lumiere #Strieborné tváre #Miro Nôta