Turnerovu cenu získala francúzska umelkyňa Laure Prouvostová

Francúzska umelkyňa Laure Prouvostová sa stala tohtoročnou držiteľkou prestížnej britskej Turnerovej ceny za výtvarné umenie. Porotu zaujal okrem iného jej krátky film o fiktívnom dedkovi, ktorý sa snaží vykopať dieru do Afriky. Britský denník Guardian Prouvostovú opisuje ako "umelkyňu, ktorá skúma naše vzťahy s minulosťou a používa pri tom technológiu generácie Instagramu".

04.12.2013 12:00
Víťazka Turnerovej ceny Laure Prouvostová Foto:
Laure Prouvostová sa teší zo svojho prekvapivého víťazstva.
debata

Slávnostné odovzdanie ocenení sa tento rok vôbec prvýkrát nekonalo v Anglicku, napísala agentúra Reuters. Tridsaťpäťročná Prouvostová si cenu prevzala v Londonderry v Severnom Írsku.

„Vďaka, že ste vybrali Francúzku,“ vyhlásila podľa agentúry AFP pri preberaní ocenenia z rúk írskej herečky Saoirse Ronanovej dojatá a evidentne prekvapená umelkyňa. Je síce Francúzka, študovala však v Londýne a žije tam viac ako desaťročie.

Turnerova cena pomenovaná podľa slávneho maliara 19. storočia sa udeľuje od roku 1984 britským umelcom do 50 rokov. Cena, s ktorou je spojený šek 25-tisíc libier (asi 30-tisíc eur), často vyvoláva kontroverzie.

V minulosti ju dostali napríklad Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst alebo dvojica Gilbert and George.

Okrem Prouvostovej sa tento rok do finále dostali vizuálny umelec, ktorý vo svojich prácach často využíva humor David Shrigley, britsko-nemecký umelec Tino Sehgal a Londýnčanka Lynette Yiadomová-Boakyeová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výtvarné umenie #Turnerova cena #Laure Prouvostová