Anjelsky nežná výstava v Kežmarku

Výtvarník Andrej Augustín pozýva do kežmarskej galérie U anjela, kde v piatok 16. januára otvárajú jeho výstavu obrazov, grafík a textilných tapisérií.

16.01.2015 14:00
debata
Andrej Augustín: Anjelsky nežná (akryl) Foto: dielo Andreja Augustína
Andrej Augustín: Anjelsky nežná (akryl) Andrej Augustín: Anjelsky nežná (akryl)

Výstava sa volá Anjelsky nežná. Prečo ju tak autor nazval? „Podľa jedného z mojich obrazov, ktorý návštevníci uvidia na výstave. Myslím si, že každý z nás túži mať svojho ochrancu a patróna.“ A aký vzťah má výtvarník, ktorý žije a tvorí pri Dunaji, ku Kežmarku? „S galériou v Kežmarku je to moja prvá skúsenosť. Veľmi sa na túto príležitosť teším, lebo je to miesto obklopené nádhernou prírodou a verím, že aj úžasnými ľuďmi.“ O obraze, ktorý vybral na plagát k výstave, Andrej Augustín prezrádza: „Volá sa Marína tatranská a štyria anjeli. Vytvoril som ho na minuloročnom Česko-Slovenskom maliarskom sympóziu v Tatranskej Lomnici, kde som sa nechal veľmi inšpirovať silou Vysokých Tatier.“

Andrej Augustín sa narodil v roku 1964 v Bratislave. Grafiku študoval v rokoch 1979–1983 na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave, v roku 1989 promoval na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe (absolvoval tu štúdium v oddelení propagačnej grafiky a plagátu). Vo svojej súčasnej umeleckej práci sa venuje maľbe, pastelu, grafike, ilustrovaniu kníh, tvorbe textilných tapisérií a maľbe na keramiku a sklo. Za svoju tvorbu získal v roku 1991 v Japonsku Cenu ministerstva telekomunikácií a pôšt a o rok neskôr Cenu bienále na Medzinárodnej výstave voľnej grafiky v Havířove. Počas dlhšieho tvorivého pobytu v Prahe (1994 – 2001) bol spolumajiteľom umeleckej galérie Enyky-Benyky. Vernisáž jeho najnovšej výstavy v kežmarskej Galérii u anjela na Starom trhu 53 bude 16. januára o 18. hodine. Výstava Anjelsky nežná potrvá až do 12. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #kežmarok #Andrej Augustín