Viktor Kubal túžil po karikatúre, na ktorej nie je nič

To najlepšie, čo prinieslo súťažné bienále Novomestský osteň, predstavuje výstava Slovenský kreslený humor a satira v trenčianskej Galérii Miloša Alexandra Bazovského. Za 15 ročníkov súťažnej prehliadky slovenského kresleného humoru a satiry, ktorá prišla na svet v roku 1982 v Mestskom kultúrnom stredisku Novom Meste nad Váhom, sa vtipných i podpichujúcich kresieb urodilo skutočne veľa. Aj kvalitných, ako prezrádza vystavený výber zo stoviek vynikajúcich kresieb a malieb.

02.05.2011 14:00
Aj kresby Kaza Kanalu sú súčasťou výstavy... Foto:
Aj kresby Kaza Kanalu sú súčasťou výstavy Novomestský osteň v trenčianskej Galérii M. A. Bazovského.
debata

„Niektorí ľudia nemajú humor radi, lebo ich identifikuje ako moróznych, pokryteckých, možno ich uráža. A humor je v skutočnosti vecou noblesy, úprimného obdivu,“ povedal pred rokmi výtvarník, režisér a zakladateľ slovenského animovaného filmu Viktor Kubal (1923 – 1997). Aj jeho kresby možno na výstave obdivovať. Nielen pri nich si možno spomenúť na jedno z Kubalových vyznaní. „Karikaturista vie, že na to všetko, čo by chcel povedať, je jeho život krátky. Možno preto si vyberá na stvárnenie myšlienok práve kresbu čo najjednoduchšiu, zrozumiteľnú a iba keď je to nevyhnutné, s minimálnym slovným sprievodom,“ skonštatoval muž, ktorý túžil nakresliť karikatúru, na ktorej by nebolo nič a divák by napriek tomu porozumel jej obsahu.

Okrem kresieb Viktora Kubala sú na výstave práce ďalších štyridsiatich siedmich výtvarníkov – karikaturistov, ktorých tvorbu uznáva nielen slovenská, ale najmä zahraničná výtvarná scéna. Láskavý aj erotický humor je blízky Kazovi Kanalovi, pichľavou satirou nešetrí Fedor Vico, originálnymi nápadmi zas Oliver Solga. Vtipom reflektuje realitu aj Fero Jablonovský, Oľga Pazerini, Laco Torma, Koloman Leššo, Bobo Pernecký, Ľubomír Kotrha a ďalší.

Zábavu i zamyslenie ponúka výstava Slovenský kreslený humor a satira v trenčianskej Galérii M. A. Bazovského do 15. mája.

debata chyba