Marek Maďarič opäť odmietol vývoz Berniniho busty

Minister kultúry Marek Maďarič na základe odporúčania rozkladovej komisie potvrdil svoje pôvodné rozhodnutie z augusta 2015 o zrušení povolenia na trvalý vývoz originálu busty pápeža Pavla V. od Berniniho.

03.11.2015 15:51
Bernini Foto:
Bustu Pavla V. ponúkali v aukcii za 47-tisíc eur, teraz sa zdá, že jej hodnota je 150-násobne vyššia.
debata (4)

Toto rozhodnutie je právoplatné a odvolať sa proti nemu možno len na súd. Maďarič zároveň vydal pokyn sekcii legislatívy a práva MK SR na preskúmanie možností návratu tejto nelegálne vyvezenej busty späť na Slovensko.

Komisia dospela k záveru, že žiadateľ o vývoz nemal povolenie na vývoz originálu busty z územia SR mimo colného územia Európskej únie. Ministerstvo vydalo žiadateľovi povolenie na vývoz kópie. Ak na základe tohto povolenia vyviezol originál diela a uskutočnil prevod vlastníckeho práva k buste na tretiu osobu mimo colného územia Európskej únie, potom podľa záverov rozkladovej komisie na tomto mieste jednoznačne absentuje dobromyseľnosť.

Aj po prípadnom návrate busty späť na Slovensko by tá zostala v súkromných rukách. K jej kúpe zo strany Slovenskej republiky by mohlo prísť len v prípade, ak by sa ju vlastník rozhodol predať. Ešte predtým by však štát musel zvážiť niekoľko okolností, najmä to, s akou mierou istoty je možné preukázať, že ide o originál, čo aj dnes niektorí odborníci spochybňujú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #Busta pápeža Pavla V. #Bernini #zrušenie povolenia na vývoz