Svetoví architekti v Bratislave o ekologickom bývaní

Zaujíma vás zdravé a udržateľné bývanie v súlade s prírodou?

13.06.2016 07:00
Gernot-Minke kupola-v-Hrubom-Suri... Foto:
Gernot Minke: Kupolovitý ateliér zo slamených balov v Hrubom Šúri.
debata (1)

O domoch zo slamy, hlinenom staviteľstve, zelených strechách a najnovších trendoch v bioarchitektúre sa môžete dozvedieť viac na prednáškach dvoch svetových architektov pre verejnosť. Priekopník ekologickej architektúry Gernot Minke z Nemecka a renomovaný švajčiarsky architekt Werner Schmidt prídu v sobotu 18. júna do Bratislavy. V bratislavskej Starej tržnici na Námestí SNP predstavia o 17. hodine (v angličtine) vlastnú ekologickú tvorbu, pri ktorej využívajú prírodné materiály (hlina, slama) a netradičné stavebné techniky.

„Profesionálni projektanti nájdu na prednáškach inšpiráciu pre budúcu tvorbu a laikov určite zaujmú možnosti využitia lokálnych prírodných materiálov pre svojpomocnú výstavbu“ hovorí Mgr. art. Bjorn Kierulf, odborník na energeticky pasívne domy. Jedinečné prednášky dvoch svetových velikánov súčasnej bioarchitektúry pripravilo občianske združenie ArTUR – Architektúra pre trvalo udržateľný rozvoj v rámci svojich vzdelávacích aktivít v oblasti udržateľnej architektúry. Organizátori sľubujú aj priestor na diskusiu.

Gernot Minke je emeritný profesor Kasselskej univerzity v Nemecku, kde počas svojho pôsobenia založil výskumné laboratórium pre experimentálne staviteľstvo a viedol viac ako 40 výskumných projektov v oblasti výstavby z hliny, slamených balov, bambusu, s využitím zelených striech a princípov výstavby s nízkymi nákladmi. Vo svete je známy ako architekt kupolovitých a klenbových štruktúr z hliny a slamených balov. Jeho kniha Building with Earth (Príručka hlineného staviteľstva) vyšla v deviatich jazykoch. Zborník jeho diel bol vydaný v nemčine a španielčine. Dielo Gernota Minkeho možno vidieť aj na Slovensku – kupolovitý ateliér zo slamených balov v Hrubom Šúri.

Werner Schmidt je jeden z najzaujímavejších súčasných švajčiarskych architektov. Navrhuje nezvyčajné a inšpiratívne stavby. Medzinárodné uznanie získal stavbami z veľkých slamených balov vo Švajčiarsku, Nemecku a Južnom Tirolsku, ktoré realizoval po roku 2000. Schmidt sa snaží o zníženie negatívneho dosahu stavieb na životné prostredie, používa alternatívne stavebné techniky a prírodné materiály, ide mu o sebestačnosť a kvalitu života v budovách. Nedávno vyšla kniha o jeho tvorbe s názvom „Ecology craft invention“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gernot Minke #Bjorn Kierulf #Werner Schmidt