Dni architektúry a filmu ukážu baťovské impérium či tvorbu Milučkého

Rozširovať povedomie o trendoch a problémoch súčasnej architektúry je cieľom 2. ročníka Dní architektúry a filmu (DAAF) 2019. Jesenná edícia Dní architektúry a dizajnu sa uskutoční od štvrtka 21. novembra do nedele 24. novembra v Bratislave.

20.11.2019 17:00
Urbanizmus a architektúra Foto: ,
Ilustračná foto. Nový kampus Ekonomickej univerzity vo Viedni.
debata

Hlavná časť programu sa zameria na prezentáciu filmov o architektúre, urbanizme, dizajne a umení. Uskutoční sa v zrekonštruovaných priestoroch a v Kine Film Europe v Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici v centre hlavného mesta. Aktuálny ročník festivalu sa okrem iného venuje aj téme „sloboda“ v súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie a stému výročiu založenia Bauhausu.

Poslaním Dní architektúry a filmu je priblížiť najdôležitejšie témy súčasnej architektúry, dizajnu a urbanizmu. Program festivalu je vytvorený tak, aby podnietil dialóg o architektúre a priniesol inšpiráciu pre mesto a jeho obyvateľov. Zároveň otvára aj témy spojené s rozvojom miest, sociálne a environmentálne témy. Úvod programu patrí vo štvrtok režisérovi Petrovi Kerekesovi a jeho celovečernému dokumentárnemu filmu Batastories o budovaní baťovského impéria.

Zo série autorských filmov od mladých slovenských dokumentaristov o osobnostiach slovenskej architektúry 20. storočia nazvanej Ikony sa prehliadka zameria na tvorbu Ferdinanda Milučkého (26. septembra 1929, Rajec – 26. júla 2019, Bratislava).

V piatkovom programe venuje autorovi, ktorého preslávilo bratislavské Krematórium či Dom umenia v Piešťanoch, diskusiu a filmy. Sto rokov Bauhausu, nemeckej umeleckej školy založenej na rovnocennom postavení umeleckej tvorby a remesla, oslávi sobotňajší program.

Na príklade Benátok otvorí diskusiu o vplyvoch turizmu, ale aj prevedie životom ikony módnej tvorby Vivienne Westwood, ktorá sa snaží zachovať integritu svojej značky v biznise poháňanom konzumom.

Novembrové Dni architektúry a filmu založili organizátori festivalu Dní architektúry a dizajnu, ktorý sa koná od roku 2010 v Bratislave. Mapuje trendy v architektonickej a dizajnérskej tvorbe na Slovensku a v zahraničí. Úspech predošlých ročníkov DAAD jeho organizátorov priviedli k myšlienke na vytvorenie jesenného filmového formátu festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #Bauhaus #DAAD #urbanizmus #Ferdinand Milučký