Národná galéria podporila súčasné umenie

Slovenská národná galéria (SNG) podporila súčasné umenie. Komisia na tvorbu zbierok SNG odporučila nákup deviatich diel od ôsmich autorov v celkovej hodnote takmer 25-tisíc eur.

14.05.2020 17:36
debata

„Aj týmto spôsobom kultúrne inštitúcie v súčinnosti s ministerstvom kultúry, ktoré akvizíciu umožnilo, vedia pomôcť súčasným umelcom v období pandémie,“ informovala o tom agentúru SITA manažérka pre publicistiku SNG Klára Hudáková.

Ide o diela výtvarníkov: Žofia Dubová, Matej Fabian, Matej Gavula, Nora Ružičková, Rastislav Podoba, Jan Čumlivski, Pavol Čejka a Tomáš Klepoch. Akvizície boli realizované z účelovo viazaného rozpočtu na tému druhej svetovej vojny a zamerané na nákup slovacikiálnych diel súčasného umenia, ktoré súvisia s danou témou. Kurátori zbierok sa pri príprave svojich návrhov upriamili na niekoľko hľadísk, a to na hodnotné diela od signifikantných autorov a zároveň diela reflektujúce tému.

SNG zároveň v čase uzatvorenia pracovala na spracovaní daru v podobe kompletnej série grafík zoskupenia Čierne diery. Grafická séria mapuje a umeleckou projekciou revitalizuje chátrajúce objekty a miesta technických pamiatok na Slovensku. Diela vznikli v limitovaných edíciách na japonskej risografickej tlačiarni Risomat. Do tvorby Čiernych dier sa počas piatich rokov zapojilo takmer 50 autoriek a autorov z prostredia slovenskej ilustrácie, grafického dizajnu, výtvarného umenia a architektúry. „SNG považuje za dôležité, aby kompletné séria grafík bola súčasťou jej zbierkového fondu,“ doplnila Hudáková.

Galéria súčasne pracovala na príprave nových formátov, ktoré rozšíria ponuku jej digitálneho obsahu. Vysielanie živých rozhovorov zamestnancov SNG a ich hostí naživo divákom priblíži zákulisie fungovania galérie a v sérii videí Z klinca na klinec kurátori SNG predstavia diela zo zbierok galérie.

SNG získala aj podporu grantovej výzvy Férovej nadácie O2 na tému Digitálna škola. Projektom chce zmenšiť vzdialenosť medzi kamennou galériou, pedagógmi a ich žiakmi a rozvíjať vizuálnu gramotnosť aj digitálnou formou. „Naše lektorky a lektori z Oddelenia galerijnej pedagogiky SNG vytvoria metodické materiály a animované videá pre učiteľov základných škôl, ktoré budú môcť použiť ako zadanie na dištančné vyučovanie, ale aj priamo v škole," vysvetlila Hudáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #koronavírus