Jurkovičov Libušín opäť žiari

Libušín je jedinečná stavba, súčasť známeho secesného komplexu Pustevny, ktorú v moravských Beskydách postavil slovenský architekt Dušan Jurkovič. Pustevny tvoria drevené stavby v ľudovom slohu, ktoré vznikli vďaka turistickému spolku Pohorská jednota Radhošť.

11.08.2020 09:00
21-libusin otvoreny Foto: ,
Sám Dušan Jurkovič považoval Libušín za svoju ,,chlúbu".
debata

Miesto blízko Radhošťa, nazývané Pustevně podľa pustovníkov, ktorí tu do roku 1874 žili v pieskovcových jaskyniach, vybral spolok pre stavbu prvej turistickej útulne ako vhodný východiskový bod pre túry do okolia.

Prvá útulňa zvaná Krčma vznikla v roku 1891, o tri roky pribudla útulňa Šumná, a keď kapacita prestala postačovať, spolok chcel postaviť tretiu stavbu. Skicu staviteľa Alfréda Parmu v roku 1896 prepracoval staviteľ Michal Urbánek zo Vsetína a jeho 28-ročný praktikant Dušan Jurkovič. Objekt nazvaný Maměnka čerpal z ľudovej architektúry, vhodnou predlohou pre Jurkoviča bolo aj hospodárstvo Filipov v Čičmanoch. Súčasne Jurkovič pracoval na návrhoch jedálne Libušín.

Keď rozprávkovo krásny Libušín 3. marca 2014 vyhorel, nielen ľuďom z Valašska pukalo srdce. Požiar, ktorý sa chytil od komína, zasiahol celý komplex stavieb, spôsobil 90-percentné škody. Zdvihla sa však obrovská vlna solidarity nielen v Česku, ale aj v zahraničí a zámorí. Okamžite sa rozhodlo o rekonštrukcii tradičnými metódami. Po šiestich rokoch možno Libušín vidieť v podobe, ako vyzeral v roku 1925. Do konca augusta si interiér Libušína možno pozrieť denne okrem pondelka medzi 10. a 16. h pri 20-minútovej komentovanej prehliadke zdarma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Jurkovič