Slovensko sa pýši svojím dizajnom

Od ihly po obchod, Geometria, Ako sa sedelo či Šťastné detstvo - tieto a ďalšie poetické názvy predstavujú prierez históriou na dlhodobej výstave Sto rokov slovenského dizajnu. Slovensko svojich dizajnérov a ich tvorbu preto predstaví doma aj v zahraničí v rámci Roka slovenského dizajnu 2021.

26.03.2021 14:05
debata
Božská komédia od Danteho Alighieriho - ocenený... Foto: Ľuboš Pilc
Božská komédia od Danteho Alighieriho Božská komédia od Danteho Alighieriho - ocenený knižný dizajn štúdia Pergamen.

Počas celého roka bude Slovenské centrum dizajnu realizovať výstavy, prednášky a prezentácie aj v Izraeli, Taliansku, Holandsku, vo Francúzsku a v Nemecku. Dizajnérsku tvorbu a príbehy jej autorov predstaví tiež séria filmov.

„Na dizajne je najkrajšie, že je to najkratšia cesta umenia k človeku a Slovensko patrí v oblasti dizajnu medzi svetovú špičku, a to nielen v oblasti automobilov, slovenskí dizajnéri vyhrávajú svetové súťaže,“ podčiarkol poverený riaditeľ centra Maroš Schmidt.

Jednu z najprestížnejších cien za produktový dizajn Red Dot Award za posledných desať rokov získalo trnavské komunikačné štúdio Pergamen (viackrát – za knižnú kolekciu aj za Tatratea či za víno), Michal Staško za dizajn hračky 3K od Tuli (slovenský výrobca originálnych sedacích vakov), Majo Lukáč, hlavný dizajnér v nemeckej spoločnosti GHOST Bikes, Tomáš Kompaník za knihu AHA, ktorá predstavuje ľudové výšivky, alebo Matúš Chlpek za ďalekohľad Athlon Midas.

Poverený riaditeľ Slovenského centra dizajnu... Foto: TASR
Maroš Schmidt Poverený riaditeľ Slovenského centra dizajnu Maroš Schmidt.

Slovenské centrum dizajnu zachraňuje hodnotné diela, z ktorých sa stávajú zbierkové predmety z oblasti grafického, respektíve komunikačného dizajnu, uchováva textilný, nábytkový či priemyselný dizajn, hračky, sklo, kov, keramiku či zmiešané materiály, aj jedinečnú zbierku z bakelitu ako prvého priemyselne vyrábaného plastu, ktorý vďaka svojej dostupnosti znamenal v priemyselnom dizajne revolúciu.

„Storočie slovenského dizajnu od roku 1918 mapuje výstava, ktorá zachytáva všetky dôležité súčasti dizajnovej tvorby, kľúčové diela aj prototypy,“ pripomenul Maroš Schmidt. Výstava, ktorú inštalovali v roku 2018, je zaznamenaná aj v digitálnej podobe a neustále narastá, centrum si za ňu vyslúžilo cenu časopisu Pamiatky a múzeá.

Rok slovenského dizajnu vyhlásilo ministerstvo kultúry na podnet Slovenského centra dizajnu a táto myšlienka sa opiera o okrúhle výročia: 30. výročie založenia Slovenského centra dizajnu v Bratislave, 90 rokov od kolaudácie prvej budovy Školy umeleckých remesiel na Vazovovej ulici v Bratislave a tiež okrúhle výročia osobností, ktoré významne ovplyvňovali a usmerňovali vývin dizajnu na Slovensku (Ján Čalovka, Igor Didov a iní).

„Je to možnosť pripomenúť si významné inštitúcie a osobnosti slovenského dizajnu,“ hovorí poverený riaditeľ centra Maroš Schmidt. Obraz o histórii aj súčasnosti slovenského dizajnu poskytne aj verejnoprávna RTVS sériou programov Večera s Havranom a Noc v archíve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dizajn #Slovenské centrum dizajnu #Maroš Schmidt