V Košiciach otvorili výstavu ruských porcelánových bábik

Výstavu porcelánových bábik v ručne šitých dobových kostýmoch si môžu pozrieť návštevníci pobočky Knižnice pre mládež mesta Košice (KMMK) LitPark na Kukučínovej ulici. Výstavu v rámci Medzinárodného dňa detí otvorila v utorok knižnica spolu so združením FEMAN.

03.06.2021 16:00
debata
Porcelánové bábiky z Ruska sú odeté v ručne... Foto: KMMK
Porcelánové bábiky Porcelánové bábiky z Ruska sú odeté v ručne šitých dobových kostýmoch.

Bábiky v ruských ľudových a svetských kostýmoch zo 17. až 19. storočia pochádzajú z dielní ruských umelcov.

„Výstava je určená naozaj pre každého. Pre toho, kto má rád históriu, aj toho, kto sa dokáže potešiť už len pohľadom na dokonalú krásu porcelánových postavičiek s ručne šitými odevmi odzrkadľujúcimi rozprávkový život príslušníkov cárskeho dvora a ruskej šľachty za vlády dynastie Romanovcov,“ povedala o exponátoch riaditeľka knižnice Kamila Prextová.

Združenie FEMAN touto výstavou prezentuje svoju viac ako 20-ročnú činnosť. Ako uviedol jeho riaditeľ Eduard Buraš, všetky bábiky pochádzajú z rozsiahlej výstavy, ktorá putovala po Európe a v roku 2003 sa zastavila aj vo Východoslovenskom múzeu v rámci Európskeho kultúrneho festivalu národov a národností FEMAN 2003.

Časť tejto kolekcie je napríklad v múzeu bábik v Dili a v súkromných zbierkach v Nemecku, Francúzsku či Dánsku.

„My sa tešíme z týchto 25 výnimočných exponátov, medzi ktorými nájdete napríklad cára so symbolmi moci či cárovnú s honosným klobúkom z bielej kožušiny,“ dodal Buraš.

Výstava bude v LitParku sprístupnená do konca letných prázdnin. Potom sa presunie do pobočky KMMK Nezábudka na Poľovníckej ulici, kde zotrvá do konca septembra. Následne ju inštalujú v Ruskom centre vedy a kultúry v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #bábiky #porcelán