Udelili Ceny ministerky kultúry s vynoveným formátom

Ceny ministerky kultúry majú nový formát ocenení jednotlivcov a inštitúcií v oblasti umenia, kultúrno-osvetovej činnosti a kultúrneho dedičstva. Nerozdrobuje oceňovanie do jednotlivých sfér, ale pomáha komplexne vyzdvihnúť aktérov, ktorí sa v týchto oblastiach etablujú.

06.07.2021 17:00
Dušan Mitana Foto: ,
Spisovateľa Dušana Mitanu ocenili in memoriam.
debata (1)

Pri slávnostnom odovzdávaní Cien ministerky kultúry SR to uviedla jedna z laureátok Jana Bahurinská, ocenená za celoživotný prínos v oblasti digitalizácie zbierkových predmetov.

„Verím, že každý rok bude mať táto cena hodnotných laureátov a verejnosť sa bude môcť na jednom mieste a v jednom balíku zoznámiť s tým, čo sa podarilo za jeden rok v oblasti umenia, kultúrneho dedičstva i osvetovej činnosti,“ dodala Bahurinská pri preberaní ocenenia.

Cenu ministerky kultúry za rok 2020 získali v utorok za jednotlivé oblasti umenia okrem nej aj Ľubica Čekovská, Sláva Daubnerová, Vladimír Predmerský, in memoriam Dušan Mitana a tiež Edita Gruberová. Galériou roka sa stala Stredoslovenská galéria, Cenu ministerky kultúry pre kultúrno-osvetové stredisko získalo Hornozemplínske osvetové stredisko, Knižnicou roka 2020 sa stala Krajská knižnica v Žiline.

Cena ministerky kultúry pre jednotlivcov i inštitúcie a kolektívy je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, múzejných, galerijných, kultúrno-osvetových a audiovizuálnych aktivít za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry. Ocenenie v novom formáte nahrádza päť doteraz samostatne odovzdávaných cien v oblastiach umenia, kultúrneho dedičstva a osvetovej činnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Mitana