Nazrieť do rekonštruovanej žilinskej synagógy sa oplatí

Žilinskú synagógu, ktorú občianske združenie Truc sphérique rekonštruuje na galériu súčasného umenia, vo štvrtok večer pootvorili pre verejnosť na jeden mesiac.

25.08.2012 12:00
debata (4)

Aj vybúraná synagóga, z ktorej tento rok vyviezli už 500 ton stavebného odpadu z nepôvodných prestavieb, stojí za návštevu. „Prvýkrát po desaťročiach sme odkryli Behrensovu monumentálnu stavbu, ktorá bola nepochopiteľne skrytá pod vrstvami kapotáže zo sololitu a ďalších typických materiálov pre 70. roky,“ hovorí hlavný architekt rekonštrukcie synagógy Martin Jančok, ktorý v pootvorených priestoroch synagógy predstaví aj svoj návrh obnovy na modeli z polystyrénu.

"Svetelná architektka Laura Murguia už pracuje na dočasnom nasvietení interiéru, aby umocnila krásu architektúry,“ hovorí riaditeľ združenia Marek Adamov. Doplnia ju aj audio- a videoinštalácie dvoch mladých výtvarníkov Andrása Cséfalvaya a Jakuba Pišeka. Pre Cséfalvayov projekt muselo združenie do synagógy doviezť trojtonový balvan z kameňolomu z Lietavskej Lúčky. Súčasťou Pootvorenia bude aj výstava fotografií Mareka Jančúcha z doterajších prác a dobrovoľníckych brigád. Združenie chce obnoviť najmä zastavanú kupolu, ktorá synagógu zvýši vnútri na 17 metrov. V opravených priestoroch má vzniknúť galéria súčasného umenia, na ktorú bude dohliadať Programová rada a Rada patrónov zložená z odborníkov a kurátorov z celej strednej Európy. Nová synagóga by sa mala stať súčasťou medzinárodnej siete galérií typu kunsthalle. Väčšinu nákladov na rekonštrukciu, ktoré odhadujú na milión eur, by mali pokryť Nórske fondy. Nová synagóga by mala byť hotová v roku 2014.

Budova žilinskej synagógy je jednou z najvzácnejších stavieb na Slovensku. Navrhol ju svetoznámy nemecký architekt Peter Behrens, dokončili ju v čase veľkej hospodárskej krízy v roku 1931 a stála približne dva milióny československých korún. Náboženským obradom slúžila necelé desaťročie, potom prepadla štátu a odvtedy v nej už bola vysoká škola, koncertná a divadelná sála a naposledy kino. Synagóga bude pre verejnosť pootvorená do 22. septembra.

4 debata chyba