Zomrel umelec, ktorý vytvoril obaly ikonických nahrávok Sex Pistols

Vo veku 76 rokov zomrel britský grafický dizajnér Jamie Reid, ktorý sa preslávil vytvorením obalov niekoľkých platní a singlov pre anglickú punkovú skupinu Sex Pistols.

10.08.2023 16:48
sex pistols Foto:
Obal debutového singla God Save the Queen skupiny Sex Pistols.
debata

Umelec skonal v utorok, informuje tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho galeristu Johna Marchanta. Reidove špecifické a výrazné návrhy sú všeobecne považované za umelecky inovatívne a „klasické“.

Marchant, Reidov dlhoročný spolupracovník, ktorý zastupuje jeho archív, pri oznámení o úmrtí uviedol, že výtvarník zanechal po sebe „obrovské dedičstvo“.

Jedným z Reidových najznámejších diel je obal singla God Save the Queen z roku 1977. Použil na ňom vystrihnuté novinové titulky na názov skupiny a danej piesne preložené cez oči a ústa britskej kráľovnej Alžbety II.

sixto rodriguez Čítajte viac Zomrel spevák Sixto Rodriguez, hrdina filmu Pátranie po Sugar Manovi

Na jedinom štúdiovom albume tejto skupiny Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols (1977) bola použitá podobná technika na žltom a ružovom pozadí.

Reidove diela sa stali symbolom punkového hnutia a v súčasnosti zdobia steny významných svetových umeleckých inštitúcií vrátane Tate Britain v Londýne a Múzea moderného umenia (MoMA) v New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sex Pistols