Kylie Minogue našla v štúdiách Abbey Road nový výraz

Hudobný rok 2012 zásadne zmenil predstavu o úspešnej popovej speváčke. Už nemusí mať ideálne miery, naivné piesne o problémoch s vysnívaným mužom ani gýčové videoklipy s desiatkami tanečníkov.

12.01.2013 12:00
Foto 1 - Kylie Minoque Foto:
Svoj zatiaľ posledný album nahrávala Kylie Minogue v slávnych štúdiách Abbey Road.
debata

Čoraz dôležitejšie sú samotné skladby. Ich hĺbka, aranžmán a text, ktorý patril v ženskej pop music medzi najpodceňovanejšie tromfy zaručeného triumfu. To, čo začala anglická speváčka Adele, iba potvrdila Američanka Lana Del Rey. Obe patrili k najúspešnejším interpretkám minulého roka a za sebou tak nechali všetky ostrieľané popové divy. Živá kapela a hlas s originálnym výrazom sa opäť dostali do popredia mainstreamovej hudby. Bolo iba otázkou času, kým sa novému trendu prispôsobia aj speváčky z kategórie "superstar“. Ako prvá nabrala odvahu Kylie Minogue a urobila dobre.

Profesionálka s víziou

Kylie už nemá dvadsať. Dnes štyridsaťštyriročná speváčka prekonala rakovinu a nedávno sa objavila v alternatívnom filme Holy Motors francúzskeho režiséra Leosa Caraxa. Ten ju poznal iba z pesničky Where the Wild Roses Grow, ktorú austrálska speváčka naspievala so svojím krajanom Nickom Caveom. To však nemení nič na tom, že Kylie Minogue vždy patrila k najúspešnejším interpretom modernej pop music.

Naplno využila zlaté osemdesiate roky, so cťou prežila ťažšie deväťdesiate a v roku 2001 sa naplno vrátila s multiplatinovým albumom Fever. Stále vypredáva koncerty a nemusí sa sťažovať ani na predaj svojich platní. Napriek tomu sa koncom minulého roka rozhodla pre zásadnú zmenu svojho osvedčeného popového prejavu. Kylie Minogue totiž pozná základné pravidlo šoubiznisu: "Ak chceš byť úspešný, musíš kráčať s dobou.“

Beatles, Pink Floyd a Kylie Minogue

Londýnske štúdio Abbey Road patrí bezpochyby k najslávnejším miestam hudobnej histórie. Preslávili ho najmä kultové albumy skupiny Beatles, no svoje klenoty tu nahrali aj Pink Floyd, The Shadows alebo Oasis.

Kylie Minogue si nemohla vybrať lepšie miesto na nahrávanie akustického albumu. Nahrávka The Abbey Road Sessions patrí k tomu najlepšiemu, čo austrálska speváčka nahrala počas svojej tridsaťtriročnej kariéry. Na prvý pohľad ide o kompiláciu osvedčených hitov v novom kabáte.

Klasické klišé zhasínajúcich hviezd, ktoré sa snažia dobyť aspoň predvianočný trh. Kylie Minogue medzi ne však nikdy nepatrila. Na albume The Abbey Road Sessions síce nájdete pätnásť jej najúspešnejších skladieb a iba jednu novinku, no v tomto prípade rozhodne nejde o parazitovanie na slávnej minulosti. Hity mala totiž Kylie na každej platni. Na jej originálnu londýnsku "výberovku“ sa však dostali iba tie, ktorým svedčí široký akustický zvuk, sláky a prepracované vokály.

Naozaj iná Kylie

Za každou prearanžovanou skladbou cítiť prácu producenta Steva Andersona a atmosféru magického štúdia Abbey Road. Ak vás hlas Kylie Minogue spoľahlivo iritoval, zostanete príjemne prekvapení.

Speváčka sa síce nedokázala zbaviť všetkých presladených zlozvykov, no spieva najúprimnejšie vo svojej kariére. Ohrané hity I Believe in You, Slow, Come Into My World a Can't Get You Out of My Head znejú akoby by boli zložené špeciálne pre speváčkin londýnsky výlet. To však iba dokazuje, že ide o výborne napísané popové pesničky. Dokonca aj naivná odrhovačka osemdesiatych rokov I Should Be So Lucky sa v Abbey Road zmenila na citlivú baladu, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani Nancy Sinatra.

Kylie Minogue sa na svojej novinke nesnaží byť inou speváčkou. Ducha klasických popových piesní mala vždy v sebe. Inak by sa nedokázala udržať na vrchole mainstremovej scény viac ako tri desaťročia. Z každého taktu The Abbey Road Sessions počuť, že stále miluje spievanie a jej piesne pre ňu znamenajú viac ako iba zárezy vo svetových hitparádach. Jej najnovší album nie je revolučný ani dokonalý. Je to kvalitný pop. Napriek tomu z neho cítiť, že Kylie Minogue dokázala v štúdiách Abbey Road prekročiť tieň vlastnej hudobnej minulosti. A to sa podarí iba tým najlepším.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Kylie Minogue: The Abbey Road Sessions, Parlophone, 2012

© Autorské práva vyhradené

debata chyba