Najfarebnejší festival sa začína v Bratislave už vo štvrtok

Štyridsať podujatí rôzneho žánru, ako sú filmové premietania, diskusie, koncerty, divadelné predstavenia, výstavy či semináre, ponúka ôsmy ročník festivalu pod názvom [fjúžn]. Ten sa začína už vo štvrtok v Bratislave a v priebehu siedmich dní na ňom môžete vidieť až osemdesiat účinkujúcich.

18.04.2013 11:48
fjuzn Foto:
Na festivale sa premiérovo uvedie aj české predstavenie Sólo pre LU.
debata

Za [fjúžn] stojí nadácia Milana Šimečku a je zameraný na prezentáciu nových menšín, vďaka čomu dostal prívlastok ako „najfarebnejší festival“. Podľa slov organizátorov si dáva za cieľ spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku a priblížiť návštevníkom festivalu život cudzincov.

"Za 7 rokov vyrástol [fjúžn] z komorného podujatia na Pedagogickej fakulte na malý mestský festival. "Migrácia a multikulturalizmus sa čoraz viac týkajú aj slovenskej spoločnosti. Festival [fjúžn] však nechce byť iba prehliadkou kultúry nových menšín, ale aj oslavou rozmanitosti a pokusom o hlbšiu reflexiu vzájomného spolužitia s cudzincami na Slovensku. Za tému 8. ročníka festivalu sme si zvolili Domov. Asi každý človek na svete túži nájsť miesto, kde sa cíti byť doma. A pre cudzincov je to predsa len o trochu ťažšie,“ vysvetľuje Laco Oravec, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku.

V minulosti sa [fjúžn] dostal do povedomia pod názvom Týždeň nových menšín.

Festival sa uskutoční na rozličných miestach v Bratislave podľa typu podujatia. Napríklad tiež v SNG, v tanečnom Divadle elledanse, A4, Artfore, kine Lumiére, Divadle Lab alebo v KC Dunaj na Nedbalovej ulici. Program bude rozmanitý.

„Z tohtoročného programu by sme chceli upozorniť na niekoľko noviniek. Po prvýkrát budeme mať napríklad možnosť vidieť v Bratislave české predstavenie Sólo pre LU v Divadle elledanse. Čakajú nás aj tri kinopremiéry: Malá Hanoj, Zasľúbená zem, prosím, vystupovať a Aj my sme tu doma. A určite by si priaznivci hudobných fúzií nemali nechať ujsť historicky prvé verejné vystúpenie projektu founý, za ktorým sa skrýva dvojica umelcov Bene a Frank Winter. My sa obzvlášť tešíme aj na Ohanami, teda prvé vítanie jari v japonskom štýle v Sade Janka Kráľa či špeciálny detský program S Fúziou a Fúzikom do lesa! v Horárni, ako aj na záverečnú párty [fjúžn] na úteku v KC Dunaj, na ktorej si zahrajú s kapelou La3no Cubano utečenci z tábora v Rohovciach,“ dopĺňa Martin Brix, manažér festivalu.

Podrobnejšie informácie nájdete na stránke www.fjuzn.sk.

debata chyba