Zomrel hudobník Richie Havens, ktorý otváral festival Woodstock

Vo veku 72 rokov zomrel v pondelok 22. apríla americký folkový spevák, skladateľ a gitarista Richie Havens, ktorý v auguste 1969 otváral kultový festival Woodstock. Muzikant skonal po infarkte len mesiac po tom, čo sa pre zdravotné problémy rozhodol ukončiť viac ako 45 rokov trvajúcu kariéru. Zostali po ňom tri dcéry, päť vnúčat a dve pravnúčatá. Podľa hovorcu hudobníka žijúceho v Jersey City chystá rodina aj verejnú rozlúčku, no v súčasnosti žiada verejnosť o rešpektovanie súkromia.

23.04.2013 12:00
richie havens hudobnik Foto:
Richie Havens v roku 1969 otváral legendárny festival Woodstock.
debata

Richie Havens sa v druhej polovici 60. rokov už na prvý pohľad odlišoval od ostatných folkových muzikantov. Bol to černoch, čo bolo v kontraste s prevažne bielymi folkovými hudobníkmi, navyše bol veľmi vysoký, a tak hneď pútal pozornosť. Pred vystúpením na Woodstocku mal Havens na konte už päť štúdiových albumov. Okrem vlastných skladieb boli na nich aj piesne od iných, vtedy už známych interpretov ako The Beatles alebo Boba Dylana. Aj zásluhou ich piesní sa dokázal presadiť aj po Woodstocku. Jeho komerčne najúspešnejšou skladbou je coververzia Here Comes the Sun od Georgea Harrisona, s ktorou to dotiahol na 16. priečku amerického rebríčka.

Richie Havens na Woodstocku začínal skladbou Freedom. Pozrite si záznam s živého vysúpenia.

Napriek minimálnemu komerčnému úspechu v nasledujúcich rokoch na hudbu nezanevrel. V posledných rokoch ho dokonca mohla objaviť nová generácia, keď spolupracoval s formáciou Groove Armada. Ich skladba Hands of Time sa objavila na soundtracku k filmu Collateral (2004). V roku 2000 vydal memoáre They Can't Hide Us Anymore a v roku 2008 posledný album Nobody Left to Crown. V tom istom roku vystúpil na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, kde pesničku Freedom venoval svojmu fanúšikovi a vtedajšiemu predsedovi poroty Seanovi Pennovi.

debata chyba