Polga a Tariška si spolu zadžezujú

Saxofonista Michele Polga patrí do najvyššej muzikantskej kategórie a reprezentuje to najlepšie z talianskeho džezu. Saxofonista Radovan Tariška, ktorý už viac ako desať rokov spolupracuje s poprednými slovenskými džezovými hudobníkmi, patrí k špičke nielen slovenskej džezovej scény. Obaja sa v stredu stretnú na jednom pódiu na dvojkoncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon.

04.02.2014 07:00
33 POLGA Foto:
Michele Polga
debata

„Podľa toho, čo som o ňom čítal na internete, ide o vynikajúceho hudobníka. Koncert v Bratislave má preto pre mňa veľmi veľký význam. Teším sa aj na to, že v tomto meste stretnem nových ľudí a nájdem publikum, ktoré vie oceniť súčasnú hudbu,“ uviedol Michele Polga. Pre talianskeho saxofonistu a jeho Quartet bude Bratislava prvou zastávkou na ich Little Magic Tour 2014. A vôbec prvým vystúpením na bratislavskej scéne, kam prichádza na pozvanie Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.

„Ja osobne som sa vždy snažil – a robím to doteraz – hrať s muzikantmi, ktorí sú lepší než ja. Ich charizma, ak držíš na uzde emócie, je silou, ktorá pracuje v tvoj prospech a posúva ťa za hranice tvojich možností,“ pokračoval absolvent konzervatória v Bologni a Trente aj vychýrenej Berklee College of Music v Bostone. „Hrávam v najrôznejších formáciách, najväčšie sympatie však prechovávam k tradičnému kvartetu s klavírom, kontrabasom a bicími,“ spomenul Michele Polga. Do Bratislavy s ním príde klavirista Birro, kontrabasista Senni a za bicie si sadne Paoli.

„Džez je ako život. Niečo, čo sa neustále mení a nepodlieha žiadnej móde. Je stále aktuálny a dokáže sa prispôsobiť. Nie je to masový žáner, ale určitá skupina ľudí si k nemu našla vzťah. A platí to na celom svete,“ uviedol Radovan Tariška, ktorý si zahral s mnohými velikánmi džezu. Tentoraz sa predstaví so svojím kvartetom. Spoločné „jamovanie“ Polgu a Tarišku na jednom pódiu bude vyvrcholením taliansko-slovenského džezového večera. A pochúťkou nielen pre džezových fanjšmekrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ateliér Babylon #Michele Polga #Radovan Tariška #džezový koncert