Všestranný talent Bono Vox

Svet ho pozná ako lídra írskej skupiny U2, filantropa či zanieteného bojovníka za ľudské práva, všestranne nadaný umelec Paul David Hewson známy ako Bono Vox v týchto dňoch oslavuje 55 rokov.

09.05.2015 09:00
Inauguračný koncert, Bono Foto: ,
Bono popularitu využíva aj na pomoc Afrike.
debata

Bono je všestranne nadaným umelcom. Okrem hudby sa autor hitov One či With or Without You miestami objavuje vo filmoch, venuje sa výtvarnému umeniu a na konte má aj celovečerný filmový scenár. Okrem toho sa angažuje v boji proti chudobe v rozvojových krajinách. Na scéne je od 70. rokov.

V roku 1976 zareagoval na inzerát, ktorý uverejnil bubeník Larry Mullen jr., a spolu s Davidom a Dickom Evansom, Adamom Claytonom vytvorili skupinu U2. Mimochodom, s názvom kapely sa Bono nikdy nestotožnil. Bono, ktorý dostal svoju prezývku podľa názvu obchodu s pomôckami pre nepočujúcich a v preklade znamená dobrý hlas, chcel, aby kapela hrávala najmä pesničky od Rolling Stones a Beach Boys.

No prerábky hitov im nešli a radšej začali tvoriť vlastné skladby. „Hudba prišla do môjho života ako oslobodenie a punk rock mi dal priestor na kričanie. Je to alchýmia. Doslova je to premena vašich problémov na zlaté platne,“ povedal v rozhovore pre britský Guardian Bono, ktorý sa práve prostredníctvom hudby vyrovnával s náhlou stratou matky.

Úspech zaznamenali U2 už so svojím debutovým albumom s názvom Boy. Vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Island Records v roku 1980. Už prvý singel I Will Follow sa stal jednotkou v britskom singlovom rebríčku a skupina získala svetové uznanie. „Z hrdinov sa stali superhviezdy,“ napísal magazín Rolling Stone po vydaní legendárneho albumu The Joshua Tree v roku 1987. Na svojom vrchole sa U2 držia dodnes. Ich posledné turné 360° patrí medzi najlepšie zarábajúce koncertné šnúry. O podobný úspech sa pokúsia aj svojou najnovšou sériou koncertov Innocence + Experience Tour, na ktorú vyrážajú 14. mája.

Popri aktivitách súvisiacich so skupinou U2 stihol Bono Vox napísať scenár k filmu Million Dollar Hotel, na ktorom sa podieľal aj ako výkonný producent, ale objavil sa aj na filmovom plátne v snímkach Entropy (1999), Across the Universe (2007) či Bruno (2009). Írsky hudobník sa navyše môže pochváliť aj výtvarným talentom. Ten preukázal ilustráciami v detskej knižke Peter a vlk, z ktorej výťažok putoval na podporu detských hospicov.

Svoju slávu a moc ovplyvňovať verejnú mienku využíva Bono aj na pomoc ľuďom v rozvojových krajinách, vďaka čomu sa pravidelne objavuje v rôznych rebríčkoch vplyvných osobností. The National Journal ho označil za najefektívnejšie politicky angažovanú osobnosť všetkých čias a magazín People ho zaradil medzi stovku najvplyvnejších ľudí vôbec.

3× Bono Vox

Je jediným človekom, ktorý bol nominovaný na Grammy, Oscara, Zlatý glóbus aj Nobelovu cenu.

Má veľmi citlivý zrak, preto nosí vždy slnečné okuliare.

Odkúpil 1,5 percenta akcií Facebooku, napriek tomu sa dostal na zoznam najhorších investorov v Amerike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #U2 #Bono Vox