Trilógia dala Hrane jemnejšie kontúry

"Nechcem byť ako ostatní, ja totiž chcem byť podstatný,“ napísal Marek Brezovský v jednej zo svojich piesní. Život nadaného hudobníka, ktorý zomrel na predávkovanie heroínom vo veku 20 rokov, bol poznačený extrémami a odmietaním konformity. Citlivý spôsob, akým vnímal a následne zaznamenával zmeny v sebe a spoločnosti, definitívne poznačil jednu generáciu hudobníkov na čele s Oskarom Rózsom, ktorí sa rozhodli oživiť jeho hudbu v projekte Hrana.

10.04.2016 09:00
Na projekte Hrana spolupracovalo až 80... Foto:
Na projekte Hrana spolupracovalo až 80 profesionálov z oblasti hudby a filmu.
debata

Skladby Mareka Brezovského mali u fanúšikov neuveriteľný ohlas. Hlavne vďaka ich priazni a odhodlaniu jeho priateľov vznikol album Hrana, na ktorý nadväzovalo celoslovenské turné a následne snímka Hrana/4 filmy o Marekovi Brezovskom. Päťročný projekt nedávno zavŕšila DVD trilógia Hrana, ktorá okrem filmu obsahuje aj záznam koncertu v Bratislave a Rockument o celom turné. Všetko pod režisérskou taktovkou Patrika Lančariča.

Zmysel je v celku

Výpovedná hodnota trilógie neťaží len z jednotlivých dokumentov, ako celok zachytáva snahu dať smrti výnimočného mladého človeka zmysel. Celovečerný dokument Hrana/4 filmy o Marekovi Brezovskom je expozíciou trilógie, vstupom do jeho duše a zároveň obrazom o dobe. Vytrženie zo získanej slobody a následná dezilúzia, neochota ľudí vymaniť sa zo zabehnutých koľají, všadeprítomný nacionalizmus, pravda a spravodlivosť ako prázdne slová – aj to boli veci, cez ktoré sa jednoducho nemohol preniesť.

Oživenie a sprístupnenie hudby Mareka Brezovského verejnosti bolo zásadným krokom. Samostatnou kapitolou boli živé koncerty počas Hrana tour v roku 2011. Konfrontácia fanúšikov s emocionálnou výpoveďou mladého skladateľa mala dovtedy len virtuálny rozmer, šírila sa viac-menej na internete. Záznam z koncertu v bratislavskom MMC zaostruje na úlohu jeho priateľov muzikantov v celom projekte. Oskar Rózsa a spol. sa stali hovorcami, skrz ktorých sa fanúšikovia s hudbou Mareka Brezovského zžili koncertne. Audiovizuálny záznam koncertu má teda v koncepte trilógie väčší význam, ako keby bolo jej súčasťou iba hudobné CD Hrana.

Tvorba ako liek

Posledná časť trilógie, Rockument o koncertnom turné, dlhoročnú snahu symbolicky privádza do konca. Hlavnými postavami sú Oskar Rózsa, Marek Minárik, Vladislav Šarišský, Martin Valihora, Ivana Pristašová, Michal Bugala, Eugen Vizváry a mnoho ďalších výrazných osobností. Jednoducho tí, ktorí tu zostali. Dokument rozpráva o ich ceste za pochopením a stotožnením sa s hudbou svojho priateľa, ale aj o osobnej disciplíne a potláčaní vlastného ega v mene celej myšlienky.

Je mnoho spôsobov, ako sa (ne)vyrovnať s odchodom blízkej osoby. Trilógia Hrana naznačuje, že jednou z ciest je nekonečné otázky a nevypovedané emócie pretaviť do tvorby a radosti z nej. Pomenovať, zapísať do notového zošita. Presne tak, ako by to urobil Marek Brezovský. Konflikt sa končí, jeho odkaz sa z hrany posúva do rovných plôch. Zostáva však inšpiráciou pre mnohých, ktorí sa aj dnes chcú odlíšiť a v šedi prázdnych fráz hľadajú úprimnú výpoveď.

Hrana síce končí, no predzvesťou nového projektu sú dva koncerty v Bratislave (20. 5.) a Košiciach (24. 5.), kde si Oskar Rózsa okrem iných prizval na spoluprácu aj sláčikové hudobné teleso Mucha Quartet. Hudobníci na koncerte odohrajú aj dve skladby z pripravovaného albumu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hrana #Oskar Rózsa #Marek Brezovský #3DVD