V purpurovom závoji smútku za malým veľkým mužom Princeom

V tvorivom vytržení sa nedal zastaviť. Počas svojej kariéry nahral až 39 štúdiových albumov. Multiinštrumentalista, spevák a skladeteľ Prince zomrel nečakane vo štvrtok vo veku 57 rokov.

23.04.2016 05:00
Prince Foto: ,
Spevák Prince na vyhlásení cien American Music Awards.
debata

Bol synom džezového klaviristu Johna Nelsona, ktorý sa pri výbere mena inšpiroval aj názvom vlastnej kapely The Prince Trio. V nej príležitostne spievala aj Princeova matka Mattie, ktorá si neskôr vzala iného muža. Prince ako 12-ročný po nezhodách s nevlastným otcom ušiel z domu. Striedavo sa zdržiaval aj u svojho biologického otca, ktorý mu venoval gitaru. Ako samouk sa naučil postupne hrať na klavíri, basgitare, bicích či saxofóne.

Ovplyvnený Joni Mitchell

Jeho hudobné začiatky siahajú do stredoškolských čias, keď začal hrať v kapele Grand Central. Repertoár kapely pozostával predovšetkým z cover verzií v Princových aranžmánoch, ale hudobník začal postupne viac prejavovať aj svoj skladateľský talent. Jeho raná tvorba bola silno ovplyvnená folkovou speváčkou Joni Mitchell. V tomto období má svoje korene aj vplyvný smer 80. rokov známy ako Minneapollis Sound. Prvý štúdiový album pod krídlami Warner Bros nahral v roku 1978. Prelomom v kariére bol film Purple Rain, ktorý voľne pracuje s jeho minulosťou či so vzťahom k rodičom. Len týždeň po vydaní soundtracku sa ho predalo asi milión exemplárov. V roku 1986 nasledoval druhý film Under the Cherry Moon a o rok neskôr ho nasledoval oceňovaný album Sign o' the Times.

Jeden z najkontrover­znejších hudobníkov 80. a 90. rokov vo svojej tvorbe šikovne prepájal afroamerické hudobné vplyvy s prvkami klasického rocku. Veľkou inšpiráciou mu boli aj hudobníci ako Jimi Hendrix, James Brown, Stevie Wonder, Santana či The Isley Brothers a Led Zeppelin. "Ak chcel, mohol hrať klasickú hudbu. Ak chcel, mohol hrať džez. Ak chcel, mohol hrať aj country. Ako viete, hral rock, hral blues, hral pop. Dokázal hrať všetko,“ povedal Stevie Wonder na jeho adresu v rozhovore pre CNN. "Bol si dobre vedomý toho, akú zodpovednosť má ako hudobník, ale aj ako osobnosť,“ dodal. Sám bol veľkou inšpiráciou pre mnohých hudobníkov. Popri svojich nahrávkach spoluprodukoval albumy interpretov ako Chaka Khan, Sinead O' Connor, Bangles, Sheena Easton či Madonna.

Madonna bola tiež jednou zo známych osobností, s ktorými lámač ženských sŕdc chodil. Neskôr ho speváčka označila za "malého trola“. Popové ikony sa odvtedy mediálne doberali. Počas špeciálnej šou v Madison Square Garden v roku 2011, kam Prince Madonnu pozval, utrúsil pár poznámok o vysokých cenách vstupeniek na jej koncerty. Ich vzťah sa neskôr dostal do priateľskej roviny. Speváčka v reakcii na jeho smrť na svojom Twitteri napísala: "Zmenil svet. Pravý vizionár, veľká strata, Som zničená.“

Symbolom nielen naoko

Spevák Prince bol skutočným symbolom. Istý čas naozaj vystupoval len pod symbolom, ktorý kombinoval ženský a mužský prvok. Symbol sa zároveň dokonale hodil k jeho androgýnnemu vzhľadu. K tomto kroku ho priviedli nezhody s vydavateľstvom Warner Bros. "Ak nevlastníte svojich pánov, vaši páni vlastnia vás,“ povedal na margo vydavateľstva pre magazín Rolling Stone. Prince naďalej tvoril, koncertoval a médiá o ňom chceli písať. Keďže však vystupoval len pod znakom, pomohli si slovným spojením, ktoré ho definovalo až do prelomu milénia – Umelec v minulosti známy ako Prince. Platnosť zmluvy s Warner Bros vypršala v roku 2000 a Prince mohol byť opäť princom, i keď navždy zostal aj symbolom.

Spevák a hudobník Prince.
Spevák Prince na archívnom zábere.
+8Spevák a hudobník Prince na zábere z roku 1997.

Na svoje albumy a nahrávky bol ako hudobník a producent citlivý. Rovnako aj na svoj hlas. Novinári si ho preto pri rozhovoroch nesmeli často nahrávať, mohli si len písať poznámky. Ak by si jeho fanúšikovia chceli dnes na internete vypočuť jeho skladby, oficiálne verzie nájdu len ťažko. Prince sa netajil svojím vzťahom k internetu a nelegálnemu sťahovaniu hudby. Postupne svoju tvorbu stiahol zo služby Spotify, Apple Music, SoundCloud, YouTube či Deezer. Vo svojom dome Paisley park, ktorý bol zároveň jeho nahrávacím štúdiom, mal dokonca trezor so svojimi staršími, ale aj nevydanými nahrávkami. Susan Rogersová, ktorá s ním dlho spolupracovala a nahrávky zbierala, pre Guardian prezradila, že keď v roku 1987 odišla, trezor bol takmer plný. A Prince neúnavne tvoril ďalej…

Pričuchol aj k filmu

Hudobník mal presahy aj vo filme. Okrem jeho filmov ako Purple Rain či Under the Cherry Moon je známy aj jeho príspevok k soundtrack k Batmanovi skladateľa Dannyho Elfmana (1989). Menej známe je však to, že extravagantný spevák mal napríklad hrať aj vo filme Luca Bessona Piaty Element. Postavičku Rubyho Rhoda nakoniec stvárnil Chris Tucker. Jean Paul Gaultier, ktorý navrhol kostýmy k filmu, len pred pár rokmi zverejnil, ako mal podľa neho spevák vo filme vyzerať. Prince ho však nakoniec odmietol s tým, že je príliš zženštilý.

Veľkú osobnosť tohto len 157 cm vysokého speváka sprevádzal ohromný talent, ale aj schopnosť provokovať. "Nie som žena, nie som ani muž. Som niečo, čo nikdy nepochopíš,” spieva Prince v roku 1984 v skladbe I Would Die 4 U. Zaradiť alebo zaškatuľkovať ho je naozaj nemožné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Prince