Najväčšia kapela na svete sa rozrastá

Začalo sa to tou najoriginálnejšou pozvánkou, akú kapela kedy dostala.

04.08.2016 14:00
Foo Fighters Rockin 1000 Dave Grohl Foto: ,
Početnej sile 1000-člennej kapely pred rokom neodolal ani frontman kapely Foo Fighters Dave Grohl.
debata

V talianskom meste Cesena sa minulý rok stretlo tisíc hudobníkov, aby spoločne odohrali pieseň Learn to Fly od americkej rockovej skupiny Foo Fighters. Iniciátori projektu Rockinʻ 1 000 dúfali, že netradičným koncertom prilákajú autorov skladby do svojho mesta. Z videa sa takmer okamžite stal virálny hit a bolo takmer nemožné, aby svojho adresáta obišiel. Žiadne srdce hudobníka by pri takejto megalomanskej pozvánke nezostalo chladné.

Neodolal ani frontman kapely Dave Grohl a už o pár mesiacov nato si mestečko vychutnávalo koncert svojich obľúbencov. "Najväčšia rocková kapela na svete“, ako sami seba nazvali, však nechcela zostať len jednorazovým projektom. Nedávno si tak trúfla rovno na celovečerný koncert pre takmer 14-tisícové publikum.
Zdá sa, že Rockinʻ 1 000 si bude musieť čochvíľa zmeniť názov. Na koncert Thatʻs live, ktorý 24. júla odohrali na futbalovom štadióne, ako inak ako v domovskom meste Cesena, sa totiž zišlo až 1 200 hudobníkov. Skoordinovať pri jednej skladbe 1 000-člennú zostavu nie je vôbec jednoduché, no pokúsiť sa o to s ešte početnejšou masou pri 17 skladbách? Koncert bol prierezom rockovej histórie od 50. rokov po súčasnosť, no základom bolo, aby skladby neboli príliš náročné na interpretáciu. Muzikanti a speváci si ich naštudovali najskôr individuálne, spoločne potom kapela skúšala tri dni. Okrem obligátnych rockových nástrojov ako gitara, basgitara a bicie sa tentoraz medzi inštrumentmi objavili aj klávesy, husle či dokonca gajdy.

Okrem piesne Learn to Fly (Foo Fighters), ktorú už majú takpovediac v malíčku, odzneli v podaní Rockinʻ 1 000 aj skladby ako Seven Nation Army (The White Stripes), Rebel Rebel (David Bowie), Come Together (The Beatles), Smells Like Teen Spirit (Nirvana), People Have the Power (Patti Smith) či Song 2 (Blur). Na internete sa zatiaľ objavili záznamy len z niektorých odohraných piesní, no kapela sľubuje, že čoskoro v podobe CD a DVD zverejní celý koncert. Počet videní sa však ani zďaleka nepribližuje minuloročnému videu, ktoré len na YouTube doteraz videlo vyše 32 miliónov ľudí.

Fabio Zaffagnini, hlava celého projektu, priznal, že s myšlienkou založiť 1 000-člennú formáciu sa pohrával už dlhší čas. Vnukol mu ju vraj populárny americký herec. "Jeden z mojich obľúbených filmov je Škola ro©ku. Pred niekoľkými rokmi som videl na DVD bonus, kde Jack Black žiadal Led Zeppelin o povolenie použiť vo filme skladbu Immigrant Song. Na záver povedal, že ak naozaj chcete niečo dosiahnuť, musíte byť pripravený o to požiadať, a funguje to lepšie, keď za vami stojí 1 000 ľudí. Táto myšlienka mi roky ticho ležala v hlave, a tak sa zrodil koncept Rockinʻ 1 000,“ povedal nedávno Zaffagnini pre portál AlternativeNa­tion.net.

Formácia by do budúcnosti rada nabrala ďalších nových členov, a to z rôznych krajín sveta. Dvere do veľkej hudobnej rodiny sú otvorené. Stačí vyplniť prihlasovací formulár na webovej stránke, poslať ukážku svojich "zručností“ a čakať, či šťastena vyberie práve vás. Príležitosť zahrať či zaspievať si rockové hity v najväčšej kapele sveta predsa neprichádza každý deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Learn to Fly #Rockinʻ 1 000