Rocker s doktorátom Brian May slávi životné jubileum

K oblohe a ku hviezdam vzhliadal už ako malý chlapec. Vtedy ešte netušil, že sa raz stane jednou z nich, minimálne vo svete rokenrolu. Brian May, gitarista skupiny Queen, oslavuje 19. júla svoje 70. narodeniny.

15.07.2017 12:00
Brian May Foto: ,
V osobe Briana Maya sa naraz snúbi duša hudobníka aj vedca.
debata

Brian May medzi hudobníkmi vždy trochu vyčnieval. A nielen zásluhou povestných kučier, ktoré mu v 80. rokoch – zlatej ére tzv. trvalej – závidela nejedna žena. Pri výročí Mayovho narodenia stačí obrátiť tému na Raka, jeho znamenie zverokruhu. Pokým laikovi by prišiel na um horoskop a typické charakterové vlastnosti, May by si v hlave premietal skôr fyzikálne vzťahy medzi jednotlivými nebeskými objektmi tohto stredne veľkého súhvezdia. Záujem o astrofyziku sa v ňom zrodil už v skorom veku aj vďaka Patrickovi Mooreovi a jeho populárnej relácii The Sky at Night. Napokon ho však preslávila iná, ale rovnako silná vášeň, ktorá by, naopak, vo vesmíre existovať nemohla – hudba.

Ešte počas štúdií založil May spolu s Timom Staffellom kapelu s názvom 1984, dôležitejšia však bola ich ďalšia formácia Smile. Práve na jej skúšku raz Staffel priviedol dovtedy neznámeho Farrokha Bulsaru, ktorý neskôr ohúril svet ako Freddie Mercury. Zrodila sa jedna z najúspešnejších rockových kapiel 20. storočia, skupina Queen. May však rozhodne nestál v Mercuryho tieni. O úspech kapely sa autorsky pričinil hitmi ako We Will Rock You, I Want It All, Fat Bottomed Girls, Who Wants To Live Forever či The Show Must Go On. Vďaka slávnej elektrickej gitare Red Special sa postaral aj o jedinečný zvuk. Išlo o hudobný nástroj, ktorý vlastnoručne zhotovil jeho otec, keď mal 16 rokov, a ktorý mu dovolil vytvárať netradičné zvukové efekty.

Keď v roku 1991 Mercury umrel, May prežíval ťažké obdobie, ktoré ešte zintenzívnila smrť jeho otca a rozvod s prvou manželkou. Východiskom zo skľučujúcej situácie mu napokon bola práve astronómia, ktorej sa dovtedy nestíhal venovať. V roku 2007 si dokonca spravil z astrofyziky doktorát. S hudbou však nikdy neskončil, práve naopak, svoje muzikantské aktivity znásobil. Dodnes má na konte množstvo spoluprác a do dôchodku sa nechystá. V rámci skupiny Queen koncertuje spoločne s Rogerom Taylorom a mladým spevákom Adamom Lambertom. Aj vďaka nadčasovej hudbe je o ich šou stále veľký záujem.

Čakal takýto úspech, keď kapelu v roku 1970 zakladali? „Nie, nemal som ani potuchy. Nevedel som ani, že sa jedného rána zobudím a pesničky kapely Queen budú všade,“ odvetil May pre Pravdu minulý rok, keď po prvý raz zavítal do Bratislavy so speváčkou Kerry Ellis. Ako dodal, práve takéto bočné projekty mu pomôžu na chvíľku vystúpiť z kolobehu obrovského hudobného kolosu, akým bola skupina Queen.

Brian May je skutočný multitalent, vedec aj umelec zároveň. Je vôbec niečo, čo by hravo nezvládol? „Je jedna vec, ktorú nerobím – nespím. A teraz cítim, že ma to trochu doháňa,“ priznal pre Pravdu so smiechom.

3-krát Brian May

  • Pomenovali po ňom aj asteroid. Rovnakej pocty sa dostalo aj Freddiemu Mercurymu.
  • Okrem astrofyziky sa venuje aj stereoskopii. Je aktívny aj v hnutí za práva a ochranu zvierat.
  • Je spoluautorom knihy Bang! Veľký tresk a história vesmíru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Freddie Mercury #doktorát #Queen #Brian May #astrofyzika