Vrabčiak z Avignonu opäť prilieta do Bratislavy

Minulý rok sa po lístkoch na jej koncert zľahla zem v rekordne krátkom čase. Slávnu francúzsku šansoniérku Mireille Mathieu prejavená dôvera zo strany slovenských fanúšikov nesmierne dojala a do bratislavskej Incheba Expo Arény sa rozhodla vrátiť aj počas svojho aktuálneho svetového turné. Svojimi najväčšími hitmi ako Mon credo, Paris en Colére, La Paloma adieu, ale aj skladbami, ktoré ju v živote formovali, sa v sprievode orchestra plánuje divákom odvďačiť už v piatok 27. októbra.

26.10.2017 14:00
Mireille Mathieu Foto:
Mireille Mathieu sa vráti do bratislavskej Incheby.
debata

Aj rok po oslavách 70. jubilea vzhľadom pripomína jej mladšiu verziu z najslávnejších rokov kariéry. Mireille Mathieu akoby nestarla, jej útlej postave vysokej len niečo cez 1,50 metra navyše viac ako 50 rokov dominuje ten istý účes. Vytvoril ho slávny francúzsky kaderník Vidal Sassoon a speváčka vďaka nemu občas pripomína princeznú Fantaghiro. Jej život v istom smere naozaj pripomínal rozprávku. Z chudobného dievčaťa z Avignonu sa stala jedna z najúspešnejších francúzskych šansonierok, ktorá sa môže popýšiť viac ako 120 miliónmi predaných nosičov po celom svete. Krásny príbeh so šťastným koncom však v tomto prípade lemujú najmä roky tvrdej práce.

Mathieu sa v roku 1946 narodila do rodiny chudobného kamenára ako prvá zo 14 detí. Nesplnený sen stať sa spevákom jej otec postupne previedol na najstaršiu dcéru, ktorá začala v kostole spievať už ako štvorročná. Momentom, ktorý ju natrvalo poznačil, však bolo televízne vystúpenie Édith Piaf. Vo vytúženej kariére jej však bránila aj neľahká finančná situácia. Bez vyššieho vzdelania začala už ako 14-ročná pracovať v miestnej fabrike, aby pomohla rodine a mohla si zaplatiť hodiny spevu. Zlom prišiel v roku 1965, keď sa Mathieu zúčastnila na súťaži mladých talentov v Paríži. Tam si ju všimol aj jej budúci manažér Johnny Stark, muž, ktorý jej v mnohom zmenil život.

Vzťah Johnnyho Starka a Mireille Mathieu miestami pripomínal slávne dielo G. B. Shawa Pygmalion, v ktorom sa profesor Higgins stavil, že z kvetinárky Elizy „vytesá“ mladú dámu. Pod jeho mentorským vedením navštevovala hodiny spevu, tanca, študovala jazyky, ale aj zásady spoločenského správania. „Mireille sa musela naučiť všetko. Ako chodiť, ako dýchať, ako sa správne vyjadrovať. Ale nikto nesmel siahnuť na jej hlas,“ vyhlásil Stark v roku 1966. Bolo to rok po slávnom vystúpení v parížskej Olympii, ktoré sa označuje za štart jej hviezdnej kariéry. Mireille po ňom vyhlásili za druhú Édith Piaf a na jej počesť dokonca dostala aj prezývku Vrabčiak z Avignonu. Prirovnávanie k jej idolu je pre Mathieu doteraz veľká česť. „Édith bola vždy mojím vzorom a veľkou učiteľkou. Vnímala som ju už od útleho detstva a odjakživa som chcela byť ako ona,“ priznala pred časom českému portálu Deník.cz.

Šesťdesiate roky speváčke priali nielen v rodnom Francúzsku. Počas amerického turné navštívila v roku 1966 aj slávnu šou Eda Sullivana, ktorý sa o nej vyjadril ako o jednom z najzaujímavejších hostí, ktorých v programe mal. Počas návštevy Hollywoodu sa stretla aj s Elvisom Presleym a zaspievala si aj s hviezdami ako Dean Martin či Frank Sinatra.

Aj keď bol šansón vďaka rokenrolovému ošiaľu na ústupe, o Mireille Mathieu bol stále záujem. Veľký úspech má doteraz najmä v Rusku, kde v posledných rokoch pravidelne vystupovala aj v rámci medzinárodného festivalu armádnych súborov v Moskve. Francúzi ju za priateľské vzťahy s Kremľom dlhodobo kritizujú. Fanúšikov v bývalom Československu si získala aj vystúpeniami na populárnom festivale Bratislavská lýra, kde sa objavila v rokoch 1967 a 1985. Na svojich koncertoch nemá speváčka problém prihovoriť sa divákom aj v ich rodnej reči. Spieva dokonca až v deviatich svetových jazykoch. Ako však prezradila pre Deník.cz, „najťažšie pre mňa, ako Európanku, nie je čínština ani japončina, ale fínčina. Tá má naozaj zložitú výslovnosť“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Mireille Mathieu