Jana Kirschner: Nejde len o turné. Ide o život

"V pote a slzách, s dovtedy nepoznanou radosťou, so strachom, ale aj s odvahou som si asi tisíckrát položila otázku: Prečo?“ zdôveruje sa speváčka Jana Kirschner v booklete svojho nového albumu.

10.11.2017 12:00
Jana Kirschner Foto: ,
Jana Kirschner sa pri príležitosti vydania albumu zastavila v Bratislave.
debata

Nahrávka Živá vznikla spojením unikátnych momentov z troch rozdielnych turné v priebehu štyroch rokov – Moruša: Biela, Moruša: Čierna a Takmer Sólo, no vďaka autentickým zápiskom sa stala aj akýmsi pohľadom do zákulisia turné – so všetkými radosťami, ale aj strasťami, ktoré na hudobníkov počas neho číhajú.

Dvojalbum Živá, ktorý vyšiel 6. novembra vo vydavateľstve Slnko records, je vôbec prvou koncertnou nahrávkou speváčky a hudobníčky Jany Kirschner. Časovo rámcuje jedno z najdôležitejších období jej dvadsaťročnej kariéry – neisté časy bez manažmentu a vydavateľstva po vydaní albumu Krajina rovina cez hľadanie nového zvuku až po umelecky ambiciózny projekt Moruša. Pocit istoty a utvrdenie v tom, že sa vydala správnou cestou, jej však dali najmä ľudia, s ktorými sa počas turné stretla. Svojim fanúšikom na revanš pri príležitosti vydania albumu preto v utorok zadarmo venovala aj tri koncerty v Bratislave.

Úprimnú spoveď speváčky dopĺňajú aj postrehy a poznámky ľudí, ktorí sa na turné spolupodieľali, ale aj slová jej životného partnera, producenta a výnimočného britského multiinštrumen­talistu Eddieho Stevensa: "Tri turné, ktoré tento album zachytáva (Moruša: Biela, 2013, Moruša: Čierna, 2015, Takmer Sólo, 2016), odrážajú túžbu Jany Kirschner priniesť divákom čo možno najlepšie živé vystúpenia bez ohľadu na cenu. JK z nich nemala žiaden zisk, v skutočnosti sa dostala do straty,“ prezradil prekvapujúco Eddie Stevens na margo beznádejne vypredaných koncertov. "Ubezpečujeme vás, že táto živá nahrávka nie je žiaden trik, ako vyťažiť ďalší zisk, je to vyvrcholenie štyroch tvorivých rokov,“ dodáva s tým, že album sa nesnaží ani o prikrášlenie reality a k jej autentickosti tak prispievajú aj drobné chybičky, bez ktorých sa živý zvuk nezaobíde.

Jana Kirschner – Živá. To je 120 minút hudby s charizmatickými verziami známych hitov Sama, Duch mesta, Miluješ nemiluješ, Na čiernom koni, Modrá, Pokoj v duši, Krajina rovina a mnohými ďalšími. Ako v závere bookletu píše speváčka, "Živá je len malou vzorkou nášho sveta, našej vášne, radosti a krásy, ktorú by som všetkým dopriala vidieť a počuť. Nejde len o zábavu, ide o viac. Ide o život, a to doslova“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Živá