Maurice Gibb – tmel, ktorý držal Bee Gees

Naoko stál skôr v úzadí, svojím tvorivým prístupom a nesmiernym talentom bol však hybnou silou trojice súrodencov, ktorí v 70. rokoch prevalcovali tanečné parkety diskoték. Od smrti Mauricea Gibba z kapely Bee Gees uplynulo 12. januára 15 rokov.

13.01.2018 12:00
Maurice Gibb Bee Gees Foto: ,
Skupina Bee Gees na spoločnej fotke. Zľava Robin Gibb, Barry Gibb a Maurice Gibb.
debata

Ľudia ich milovali, no kritika často podceňovala. Napriek tomu je prínos skupiny Bee Gees do populárnej hudby nepopierateľný. Dôraz na viachlasné harmónie, zjav lámačov ženských sŕdc kontrastujúci so zženštilými vokálmi, tvorivá invencia, to všetko ich predurčilo stať sa jednou z najúspešnejších skupín stredného prúdu. Aj keď sila bratov Mauricea, Barryho a Robina spočívala v jednote, bol to práve spevák, skladateľ a multiinštrumen­talista Maurice, najnižší a najnenápadnejší z bratov, ktorý zvuk kapely cizeloval dlhými hodinami práce v štúdiu.

Keď sa dvojčatá Maurice a Robin v roku 1949 narodili, ich brat Barry mal už tri roky. Detstvo prežili na ostrove Man, neskôr sa s rodinou presťahovali do Manchestru a v roku 1958 do Austrálie, kde po ich príchode sformovali skupinu Bee Gees. Neskôr sa vrátili do Anglicka, kde nahrali hit Massachusetts. Bolo to obdobie prvej slávy, no netrvala dlho, pretože bratia skoro pocítili sólové ambície. Robina v roku 1969 nasledovali aj Barry a Maurice.

„Myslím, že bolo správne vypadnúť z tohto systému, zároveň som si však nikdy nemyslel, že spolu už nikdy nebudeme spievať. Najskôr to bol môj úmysel, ale skoro som zistil, že mi niečo chýba. Písal som piesne a zúfalo som ich chcel zahrať svojim bratom, ale kvôli všetkým tým hádkam som mal pocit, že to nedokážem,“ opisuje svoje prvé skúsenosti so sólovou kariérou Maurice Gibb v knihe The Bee Gees: Tales Of The Brothers Gibb (Bee Gees: Príbeh bratov Gibbovcov). Po roku odlúčenia sa dali znovu dokopy, no sláva si vybrala svoju daň. Bee Gees sa zmietali v alkoholických a drogových excesoch a vyslúžili si aj nelichotivé prezývky „potty“, „pilly“ a „pissy“.

Obrat nastal, keď sa bratia presťahovali do Miami. Práve tam začali novú éru Bee Gees, ktorú mnohí vnímajú ako vrchol ich kariéry. Symboly nového žánru zvaného disco z nich spravila najmä kultová hudba k filmu Horúčka sobotňajšej noci (1977). S viac ako 40 miliónmi predaných nosičov sa album stal najpredávanejším soundtrackom všetkých čias.

„Na konci 70. rokov sa disco vlna rozliala všetkými smermi, ako milovaný, ale aj silno nenávidený štýl,“ cituje Mauricea český portál ireport.cz. „Kritici hovorili o vykrádaní funky, rockoví fanúšikovia o teplošskom potláčaní rokenrolového rebelstva. Je pravda, že to vo svojej podstate bol zženštilý smer, so všetkou tou refrénovou chytľavosťou, štúdiovou syntetikou, ale v prípade Bee Gees nikdy nešlo o zradu hudby ako takej. Naopak. Ani v odľahčenom štýle sa nestratí talent a hudobné korene. Takže skôr ako o discu, ktoré nám už všetci omlátili o hlavu, by som v našom prípade hovoril o modrookom soule.“

Maurice Gibb zomrel v roku 2003 na zástavu srdca vo veku 53 rokov. Ako po jeho smrti povedal pre BBC DJ a spisovateľ Paul Gambaccini, „bol dôležitou súčasťou trojdielnej harmónie. Maurice sám vravel: Jeden z nás je OK, dvaja z nás sú veľmi fajn, ale my traja pokope, to je mágia.“

3× Maurice Gibb

  • Z jeho pera vznikli skladby ako Massachusetts, How Deep Is Your Love, Islands In The Stream či How Do You Mend A Broken Heart.
  • Zásadný vplyv na neho mali The Beatles, The Everly Brothers, Cliff Richard či Paul Anka.
  • Tesne pred smrťou nahrával posledný album s bratom Barrym a s Michaelom Jacksonom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Horúčka sobotňajšej noci #Bee Gees #Maurice Gibb #disco