Veľké comebacky. Keď sa starí psi vracajú na scénu

Hudobné návraty dávajú zmysel. Hlavne pamätníkom. Miesto slečien v minisukniach na koncerty obľúbených kapiel spred tridsiatich rokov prichádzajú mamy alebo staré mamy, štadióny a športové haly obsadia sivé hlavy pánov v najlepšom veku.

18.06.2018 07:00
debata

Na scénu sa vracajú kapely z čias kaziet a videokaziet, zoskupenia, ktoré YouTube ešte nepoznali. Aj také, ktorých publikum je ešte relatívne mladé. Tak ako vo filme Revival, každá kapela má na comeback vlastné dôvody. Nedostatok peňazí, smútok za slávou a žiarou reflektorov alebo len dobrý pocit z hudby.

Foto: SITA/AP, Alfred Wertheimer
Elvis Presley
2018 Elvis Presley Potom, čo kráľ rokenrolu prestal v roku 1961 vystupovať, vrhol sa namiesto koncertov do nakrúcania béčkových filmov. Oženil sa a vypadol z Top 10 najhranejších interpretov. Keď sa v roku 1968 v ikonických kožených nohaviciach a bunde objavil na televíznych obrazovkách s „comebackovým špeciálom“, bola to rana do čierneho. V januári 1969 na mesačnom hosťovaní v Las Vegas svojich fanúšikov presvedčil, že jeho hviezda ešte nevyhasla. Štyridsaťjeden rokov po smrti sa Elvis opäť vracia na pódiá. Vďaka bývalej manželke Priscille vznikol unikátny projekt Elvis – Live on Screen „The Wonder of You“, ktorý prináša jeho najznámejšie hity opäť na svetové pódiá. Fanúšikovia môžu sledovať Elvisa na veľkoplošnej LCD obrazovke zavesenej nad pódiom, a zároveň počuť aj nové, remastrované zvukové záznamy. Divákov programom sprevádza Priscilla, ktorá pridáva aj príhody zo spoločného života s velikánom. Priscilla je nielen herečkou, ale aj šikovnou obchodníčkou – vyše štyridsať rokov po smrti patrí Elvis medzi najlepšie zarábajúcich hudobníkov.
Foto: Profimedia
Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid Lyngstad a Benny Andersson
2018 ABBA Legendárna ABBA vydala po tridsiatich piatich rokoch dva nové single. A nielen to, po rokoch zarytého odmietania svojho návratu sa vydá začiatkom leta na koncertné turné. O tom, že sa ABBA vráti do nahrávacieho štúdia alebo dokonca na svetové koncertné pódiá, si nedovolili snívať tí najväčší fanúšikovia. Veď Björn Ulvaeus v médiách comeback tvrdohlavo odmietal: „Skupinu ABBA si ľudia pamätajú ako mladých, energických hudobníkov. Bolo by zvláštne, keby sme sa na pódium vrátili ako sedemdesiatnici.“ Koncertné turné skupiny, ktorého otcom je Simon Fuller, je však na spadnutie. Na javisku nevystúpia originálni švédski hudobníci, ale animované, holografické klony Agnethy, Anni-Frid, Björna a Bennyho z čias ich najväčšej slávy.
Foto: SITA, AP
spice2 Muzikál s pesničkami Spice Girls bude mať premiéru 11. decembra
2018 Spice Girls Aj partička štyroch speváčok, ktoré svojho času spôsobili na hudobnom poli malú revolúciu, ohlásila comeback. V deväťdesiatych rokoch poznal päticu speváčok Victoriu Beckham, Melanie Brown, Emmu Bunton, Melanie Chisholm a Geri Halliwell takmer každý. Skupina vznikla v roku 1994 a svetový úspech zaznamenal už ich prvý singel Wannabe. Skupina sa definitívne rozpadla v roku 2000, dva roky po tom, čo Geri vyrazila na sólovú dráhu. Comeback ohlasovali speváčky už v roku 2016, ale bez úspechu, tohtoročný azda pôjde podľa plánu Simona Fullera, ktorý za projektom stojí.
Foto: Universal Music
The Kelly Family
2017 The Kelly Family V spoločnosti rockových kapiel sú The Kelly Family tak trochu mimoňmi. Úspech, ktorý táto súrodenecká skupina dosiahla v deväťdesiatych rokoch so skladbami Fell in love with an Alien, An Angel a NaNaNa, sa im však nedá odoprieť. V tom čase ich hudba ovplyvnená írskymi melódiami pobláznila davy fanúšičiek na Slovensku aj v Česku. V roku 2008 kapela ohlásila definitívny rozpad a väčšina súrodencov sa vydala na sólovú dráhu. Po takmer desaťročnej prestávke vyráža šesť z pôvodných deviatich súrodencov na celoeurópske turné s názvom We Got Love – Live 2018. Koncertná šnúra nadviaže na obrovský záujem o prvý koncert v nemeckom Dortmunde.
Foto: SITA/AP, Tony Dejak
slash
2008 Guns N'Roses Guns N'Roses na seba upozornila koncom osemdesiatych rokov albumom Appetite For Destruction a robí to doteraz. V roku 1996 sa rozišli dve najhlavnejšie postavy tejto formácie – spevák Axl Rose a gitarista Slash. Ďalšie roky si nedokázali v médiách prísť na meno a nieto spolu ešte skladať a nahrávať nové piesne. Hardrocková kapela, ktorá si užívala slávu v 80. a 90. rokoch, sa rozpadla krátko pred nahrávaním albumu Chinese Democracy. Axl Rose sa však nedal odradiť a pätnásť rokov po poslednom albume Čínsku demokraciu v roku 2008 vydal. Ale s celkom inými hudobníkmi. Skupina spolu s basgitaristom Duff McKaganom začiatkom roka 2016 potvrdila svoj plán vrátiť sa na scénu prostredníctvom Twitteru a Instagramu.
John Paul Jones, Robert Plant, Jimmy Page a... Foto: SITA/AP, Dario Cantatore
Led Zeppelin Celebration Day Premiere John Paul Jones, Robert Plant, Jimmy Page a Jason Bonham z kapely Led Zeppelin.
2007 Led Zeppelin Keď v roku 2007 Led Zeppelin ohlásili svoj comeback po devätnástich rokoch, o pár dní sa po nekresťansky drahých lístkoch do londýnskej O2 arény len tak zaprášilo. Okrem troch pôvodných členov – speváka Roberta Planta, gitaristu Jimmyho Pagea a basáka Johna Paula Jonesa sa na pódiu predstavil aj bubeník Jason Bonham, syn niekdajšieho bubeníka kapely Johna Bonhama. Ojedinelý koncert bol usporiadaný na počesť Ahmeta Erteguna – hudobného magnáta, ktorý v roku 1968 kapelu upísal svojmu vydavateľstvu Atlantic Records.
Foto: SITA/AP, Mindaugas Kulbis
Steven Tyler Aerosmith
1987 Aerosmith Mezi rokmi 1973 a 1979 bola americká hard-rocková skupina okolo speváka Stevena Tylera držiteľkou šiestich multiplatinových albumov. Keď jej Joe Perry a Brad Whitford dali zbohom, kapela začala mať problémy s drogami a alkoholom. Desať rokov veľa vody nenamútila. Album Permanent Vacation vydaný v roku 1987 Aerosmith znovu katapultoval na scénu a štvornásobne platinový Pump z roku 1989 ich úspešný comeback spečatil.

České a slovenské návraty

Zatiaľ čo v Česku sa o veľkolepé návraty po rokoch postarali skupiny Lucie a Lunetic, na Slovensku sa comeback hodný zmienky v posledných rokoch neudial. Aj preto, že stálice na slovenskom hudobnom poli stále koncertujú. Možno sa po rokoch dočkáme návratu Elánu. Legendárna skupina totiž po päťdesiatich rokoch svojej existencie opäť ohlásila koniec. A vraj je to definitívne. Frontman kapely Jožo Ráž sa podľa slov gitaristu Jana Baláža na budúci rok chystá do dôchodku. Po tom, čo kapela v decembri zakončí svoje československé turné v Prahe, vraj muziku definitívne zavesí na klinec.

Foto: Profimedia
Lunetic
2018 Lunetic Aj kapela Lunetic, ktoru si pamätajú najmä terajší tridsiatnici, ohlásila návrat na pódiá. Počas dvadsaťročnej pauzy David cestoval a začal pracovať ako tesár. Z Aleša sa stal moderátor, Martin pracoval ako čašník v Írsku a Anglicku (okúsil aj drogy). Ako jediný zostal v hudobnej brandži Vašek. Účinkoval v muzikáli a vydal aj sólový album. Po dvadsiatich rokoch, keď mali dvesto koncertov do roka, sa „chalani“ vracajú v kompletnej zostave. „V mojom živote boli aj negatívne veci, ale dôležité je, že máme pred sebou 25 koncertov. Máme záväzok. Dal som slovo chlapa, ktoré neporuším. Všetko zvládneme dôstojne, profesionálne a verím, že kamarátsky.“ Ku koncertom Luneticu budú, samozrejme, patriť aj tanečné vystúpenia, ktoré sa ponesú v retroštýle bielych outfitov.
Foto: Ivan Majerský, Pravda
Lucie
2017 Lucie O veľké prekvapenie českých a slovenských fanúšikov sa postarala česká kapela Lucie, ktorá sa po desiatich rokoch dala opäť dokopy. Počas rozdelenia bývalí členovia kapely nekompromisne odmietali aj lukratívne ponuky na spoločné vystúpenie. Nepresvedčili ich peniaze ani kráľovské podmienky. „Na jeseň bude desať rokov, čo sme hrali naposledy, a bolo to v Londýne. Odvtedy sme mali veľa ponúk za veľa peňazí, no odmietali sme ich,“ priznal David Koller, ktorý sa do kapely vrátil po tom, čo sa pred rokmi rozhodol pre sólovú dráhu.
Foto: Profimedia
Bára Basiková
2014 Stromboli Comeback Stromboli v pražskej O2 aréne zorganizoval gitarista, zakladateľ a tvár kapely Michal Pavlíček pri príležitosti tridsiateho výročia vzniku kapely. Pre mnohých fanúšikov českej rockovej scény bolo snom vidieť Stromboli na scéne ešte aspoň raz. Michal Pavlíček nenechal nič na náhodu a na koncert sa dobre pripravil. Aj Bára Basiková predviedla výkon hodný pochvaly, napriek tomu, že už sa od nej nečakávala taká ľahkosť vo vysokých tónoch, ako to bolo pred rokmi. Comeback kapely s osobitým rukopisom asi nové publikum nepriláka. Zmysel však majú aj občasné koncerty na festivaloch pre pamätníkov či skalných fanúšikov.

Kto sa nechce vrátiť?

Foto: SITA/AP, Britta Pedersen
R.E.M.
R.E.M. Pred ôsmimi rokmi americká skupina R.E.M. oznámila koniec. V priateľskom duchu sa jej členovia rozišli v septembri 2011, čo ohlásili na svojej internetovej stránke. Neboli za tým nezhody ani hádky. Muzikanti mali len pocit, že v hudbe spolu dosiahli všetko, po čom túžili. So svojím životom sú spokojní a žiadne spomienkové turné neplánujú. „Neznášam nostalgiu a nerád sa obzerám späť,“ povedal spevák R.E.M. Michael Stipe.
Foto: SITA/AP, Lo Sai Hung
Oasis
Oasis Na rozdiel od R.E.M rozchod bratov Liama a Noela Gallagherovcov z kapely Oasis neprebehol bezbolestne. Nenávidia sa do špiku kostí a s obľubou na seba kydajú v rozhovoroch pre médiá. Ignorujú aj všetky rodinné stretnutia. Táto kapela už asi na turné nevyrazí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #comeback #Elvis Presley #ABBA #Spice Girls #The Kelly Family