Ceny SOZA za rok 2017 získali Gombitová, Buckingham aj Drobná

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) odmenil vo štvrtok večer (20. 9.) cenami SOZA najúspešnejších autorov slovenskej hudobnej scény za rok 2017.

21.09.2018 11:31
Marika Gombitová Foto: ,
Speváčka Marika Gombitová počas slávnostného odovzdávania Cien SOZA za rok 2017.
debata

Cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel získal líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler. Je to jeho jedenáste autorské ocenenie. Pred mesiacom vydala skupina IMT Smile koncertný album Východná, ktorý je záznamom z Amfiteater Tour 2018, kde na ich koncerty prišlo viac ako 30.000 divákov. O ich popularite svedčí aj fakt, že dvakrát po sebe získala ocenenie OTO – Osobnosti televíznej obrazovky za rok 2016 aj 2017.

Cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel za rok 2017 si na javisku bratislavského Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava prevzal textár Kamil Peteraj. Je to už jeho osemnáste ocenenie. Textárskej tvorbe sa venuje od roku 1968, kedy napísal prvé texty pre skupinu Prúdy. Najnovším je jeho text k piesni Skúška snov, ktorú Miro Žbirka nahral v duete s Katkou Knechtovou a vydáva na novom Double Albume.

Speváčka Marika Gombitová a hudobník Miroslav... Foto: SITA, Braňo Bibel
Speváčka Marika Gombitová a hudobník Miroslav Žbirka počas slávnostného odovzdávania Cien SOZA za rok 2017. Speváčka Marika Gombitová a hudobník Miroslav Žbirka počas slávnostného odovzdávania Cien SOZA za rok 2017.

Celeste Buckingham získala cenu pre najúspešnejšieho mladého autora. V novembri 2017 vydala štúdiový album Bare. Cenu za najhranejšiu skladbu si odnáša speváčka Emma Drobná za pieseň Smile. Je z debutového albumu You Should Know, ktorý vydala v októbri minulého roka. Cenu SOZA za zvukový nosič získal album Podobnosť čisto náhodná dvojice Peter Lipa & Milan Lasica. Za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní si cenu prevzalo Rádio Sity.

Textár Kamil Peteraj počas slávnostného...
Emma Drobná získala Cenu SOZA za najhranejšiu...
+3Speváčka Marika Gombitová počas slávnostného...

Okrem štatistických cien boli počas galavečera udelené aj honorárne ocenenia, o ktorých rozhodla dozorná rada SOZA. Do Zlatej knihy budú in memoriam zapísaní skladatelia Ján Zimmer (1926 – 1993) a Ivan Dubecký (1952 – 97). Cenu SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí za rok 2017 získal textár Kamil Peteraj, je to jeho devätnásta soška. Veľkú cenu SOZA získa Marika Gombitová. Je prvým ženským zástupcom tohto ocenenia. Hľadisko ju pri príchode aj odchode z javiska odmenilo potleskom postojačky.

„To ocenenie je svojim spôsobom zvláštne, pretože ja chcem ešte toho urobiť veľa. Je to krásne ocenenie, neznamená to, že končím. Dnes som bola rozcitlivená, ťažko je prísť pred ľudí, viem, čo sa za tým skrýva, koľko prípravy. Veľmi si to vážim, že som tu mohla byť s vami. Teším sa, že to tak dopadlo, že som tu, akurát mi chýbajú moji psíčkovia, ktorí museli ostať doma,“ uviedla pre TASR ocenená speváčka. K hraniu svojich pesničiek v éteri dodala: „Stále si poviem, čo by som asi opravila v tej pesničke, ináč zaspievala, iné aranžmán zvolila. Takže ja sa kritizujem. Stále je čo zlepšovať a na sebe pracovať.“

„Veľmi si to vážim, štatistickú aj honorárnu cenu. Honorárnu cenu preto, že slovenská hudba v slovenčine preniknúť niekde von je takmer vylúčené. Ale že sa sem tam objavia nejaké svetielka na nejakých rádiových staniciach, to ma vždy poteší. Cena pre Mariku si vážim o to viac, že som centrálny spoluautor jej skladieb, otextoval som jej viac ako 90% skladieb. Som rád, že tie skladby obstoja v rôznych aranžmánoch, a hlavne pre ňu je to prvé ocenenie ako pre autorku. Ju totiž berú ako speváčku, ona je však aj vynikajúca autorka,“ povedal pre TASR ocenený Kamil Peteraj.

Speváčka Emma Drobná pózuje s trofejou za... Foto: Profimedia
Speváčka Emma Drobná pózuje s trofejou za najhranejšiu skladbu roka 2017. Speváčka Emma Drobná pózuje s trofejou za najhranejšiu skladbu roka 2017.

„Je veľmi príjemné získať cenu za najúspešnejší nosič. Milana Lasicu som obdivoval ako človeka, ktorý robil divadlo. Keď sme sa skamarátili, tak som si povedal, že je čas prejsť z angličtiny do slovenčiny. Možno práve texty Milana Lasicu spôsobili to, že som sa preorientoval a dnes skladám a nahrávam pesnička, ktoré sú v slovenčine. A vďaka nim som sa etabloval aj na domácej scéne. Pozerám však vždy dopredu. Čakajú ma dva veľké koncerty, narodeninový a na džezových dňoch, popri tom nahrávam dve nové cédečka. Takže žijem v tom, čo bude, ale teší ma aj to, čo bolo,“ doplnil pre TASR ocenený Peter Lipa.

Zriaďovateľom Cien SOZA je Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam. Ceny SOZA sa udeľujú raz ročne, a to za výsledky dosiahnuté pri verejnom uvádzaní hudobných diel v predchádzajúcom roku. Poslaním Cien SOZA je oceniť verejným uznaním prínos autorov, tvorcov hudobných diel, ktoré sa obzvlášť úspešne uplatňujú v praxi hudobného života na Slovensku a tým podporiť rozvoj domácej hudobnej kultúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Celeste Buckingham #Marika Gombitová #Ceny SOZA