Disko kráľ aj sofistikovaný milenec Donny Benét je späť

Na prvý pohľad nejde o žiadneho lámača ženských sŕdc. Mrožie fúzy, plešina, pár kilogramov navyše a oblečenie zo „sekáča“ by samy osebe asi ťažko mohli niekoho uviesť do pokušenia. Ak je však ich hrdým majiteľom Donny Benét, situácia je celkom iná.

05.11.2018 12:00
debata
Hudobník Donny Benét vystúpi v štyroch... Foto: Wilk
Donny Benét Hudobník Donny Benét vystúpi v štyroch slovenských mestách.

Austrálskemu hudobníkovi, a podľa niektorých médií najsexi mužovi hudobného priemyslu, toho na koncerte stačí naozaj málo. Pustí svoj laptop nabitý osemdesiatkovými rytmami, zavrtí bokmi a celé publikum mu okamžite padá k nohám. Po svojom úspešnom dvojkoncerte na tohtoročnom festivale Pohoda je Donny Benét späť. Začiatkom novembra roztancuje kluby v štyroch slovenských mestách.

Spočiatku išlo o neznáme meno. Po jeho prvom koncerte na trenčianskom festivale Pohoda sa však meno Donny Benét skloňovalo takmer na každom rohu. Z austrálskeho hudobníka sa zo dňa na deň stala senzácia a mnohých preto nadchla správa o tom, že o deň nahradí zrušený koncert jedného z účinkujúcich. So zjavom sofistikovaného milenca, ako sám spieva v rovnomennej skladbe, a nákazlivou „one-man-show“ dokázal nakoniec na druhom najväčšom pódiu festivalu v ohlase publika konkurovať aj tým najväčším hviezdam.

Podujatie sa ešte ani neskočilo a Benét sa už tešil oficiálnemu slovenskému fanklubu na Facebooku. V súčasnosti má takmer 500 členov, no ich počet čoskoro zrejme opäť narastie. Ako Benét dodal na konci svojho vystúpenia, na Slovensko sa rozhodne vráti. Svoj sľub dodržal a už od utorka roztancuje kluby v Brne (6. 11.), v Bratislave (7. 11.), vo Zvolene (8. 11.), v Banskej Bystrici (9. 11.) a v Košiciach (10. 11.).

„Žiju si svůj diskopříběh,“ spieva český spevák Michal David v jednej zo svojich najznámejších skladieb. Kým však David so svojím príbehom ustrnul v 20. storočí, Donnymu Benétovi sa s jeho retroestetikou podarilo ladne prehupnúť aj do nového milénia. Opustil totiž strnulý gýč a nahradil ho poriadnou dávkou sebairónie, nie však zlej hudby. V hudbe čerpá z odkazu svojho otca – akordeonistu, basgitaristu a milovníka talianskeho diska Antonia Giacomelliho Benéta, ale aj zo slabosti pre zvuk starých syntetizátorov.

„Donny Benét je umelec, ktorý je v rámci sveta takmer neznámy. To, čo sa dialo počas jeho dvoch koncertov, bol pre mňa jeden z veľkých životných hudobných zážitkov. Za jeho produkciou je veľa rozumu, nadhľadu či sebairónie. Pripravujeme s ním slovenské turné. Povedal som mu, že z kapely Lola Marsh sa nám podarilo spraviť u nás hviezdu a predpokladám, že u neho to bude raketovejší nástup,“ dodal na adresu umelca po Pohode šéf festivalu Michal Kaščák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #retro #disco #Donny Benét