Dvakrát Emma = dvojitá nádielka súčasného popu

Speváčky Emma Drobná a Emma Smetana majú po novom okrem krstného mena aj ďalšieho spoločného menovateľa. Je ním turné Emma&Emma, v rámci ktorého sa obe predstavia v piatich mestách v Česku a na Slovensku. Do bratislavského klubu MMC dvojica zavíta 6. decembra.

18.11.2018 16:00
Emma Drobná Emma Smetana Foto: ,
Speváčky Emma Drobná a Emma Smetana vystúpia 6. decembra v bratislavskom klube MMC.
debata

Kde sa začal spoločný príbeh Emmy Drobnej a Emmy Smetana?

Emma Drobná: Párkrát sme sa videli, ale vždy išlo len o letmé stretnutia. Prvý raz to bolo počas SuperStar, tam sme sa len pozdravili, neskôr to bol koncert Mariky Gombitovej, kde sme obidve spievali. Tam sme už prehodili aj pár viet. Potom sme absolvovali spoločný obed, kde sa už počet prehodených viet navýšil. Emma sa ma počas neho spýtala, či by som neprišla hosťovať na jej pražský koncert. Mne zase napadlo, či by ona hosťovala mne, keby som mala koncert v Bratislave. Čas plynul a vďaka rôznym okolnostiam sa z toho napokon stalo spoločné turné Emma&Emma.
Emma Smetana: Krásne si to povedala. To je zatiaľ najlepšia a najstručnejšia rekapitulácia.

Video

Ako jedna druhú vnímate ako speváčku? Je niečo, čím sa inšpirujete, prípadne vzájomne dopĺňate?

Emma Drobná: Inšpirácia zrejme ešte len príde v momente, keď sa budeme navzájom sledovať na pódiu. A čo sa týka dopĺňania sa, nemyslím si, že je to dôležité. Zatiaľ to medzi nami funguje a uvidíme, ako to pôjde na pódiu. Osobne sa veľmi teším na to, keď ťa uvidím hrať naživo (obracia sa na svoju českú kolegyňu).
Emma Smetana: Čo sa týka kvality česko-slovenského popu, Emma je pre mňa nesmierne povzbudivý úkaz. Spieva v angličtine, má skladby, ktoré nie sú písané prvoplánovo – ako by sa dalo v tomto regióne predpokladať, pokiaľ by chcel niekto ašpirovať na veľký hit – a predsa sa jej to darí. To je pre mňa veľmi inšpirujúce.

Ide o spoločné turné, ale vystúpite každá osobitne. Neplánovali ste objaviť sa aspoň na chvíľku na pódiu spoločne?

Emma Smetana: Úmyslom to nebolo, ale keďže sa na nás už jeden novinár s touto otázkou obrátil, napadlo nám, že to možno nie je úplne zlý nápad. Problém je, samozrejme, v tom, že sme na tom obe časovo tragicky…
Emma Drobná: A nielen časovo. Bývame od seba celkom ďaleko. Ona žije v Prahe, ja v Bratislave a nájsť si deň na skúšky, kedy by sme sa zladili nielen my, ale aj naše kapely, nie je jednoduché. Budeme to riešiť až na mieste.
Emma Smetana: V rámci zvukových skúšok sa o niečo pokúsime a buď to bude „průšvih“, alebo prekvapenie.

Takže spoločné dueto asi neplánujete…

Emma Drobná: Vôbec sme sa o tom nerozprávali. Nevnímam to tak, že keď máme spoločné turné, budeme chodiť ruka v ruke do konca života. Spojenie Emma&Emma nám prišlo ako skvelý nápad, ale neznamená to, že sa teraz presťahujem k nim domov a budeme spolu vychovávať ich dcérku. Ak má niečo prísť, tak to príde. Nie som ten typ človeka, ktorý sa do niečoho tlačí alebo kalkuluje. Aj keď by to, samozrejme, bol skvelý marketingový ťah pred koncertnou šnúrou.

Na Slovensku, opravte ma ak aj v Česku, je častým javom, že ak je popová hudba progresívnejšia, hneď je označovaná za alternatívny prúd. Máte s tým skúsenosti? Zvyknú vás takýmto spôsobom nálepkovať?

Emma Drobná: Nestretávam sa tak často s tým, že by niekto považoval moju hudbu za alternatívny pop, ale ak sa to prípadne stane, nijako mi to neprekáža. Osobne mám veľmi rada alternatívnu aj popovú hudbu.
Emma Smetana: Myslím, že to celé súvisí s nejakým psychologickým nastavením spoločnosti. Keď napríklad niekto vzíde zo súťaže ako SuperStar, ľudia si ho zrejme hneď zaradia do kategórie pop, ak teda nejde o šialene neprístupnú alternatívnu hudbu. Situácia na Slovensku je však iná ako v Česku. Slovenská hudobná scéna mi príde progresívnejšia. K tomu vám gratulujem a trošku vám aj závidím. V Česku je buď mainstream, alebo alternatíva. Vtipné je, že keď náš posledný singel Lost & Found nasadilo jedno veľké komerčné rádio – z čoho mám veľkú radosť – iné rádio, ktoré normálne počúvam a hrajú tam naozaj kvalitnú hudbu, sa rozhodlo, že nás už nasadzovať nebude. Zrazu sa z nás stal mainstream a sme na druhej strane barikády. Príde mi to absurdné, pretože kvalitná hudba je podľa mňa iba jedna. Je to však beh na dlhú trať.

Obe ste sa preslávili vďaka televíznym obrazovkám. Jedna ako víťazka šou Česko Slovenská SuperStar, druhá ako tvár televíznych novín komerčnej stanice číslo jeden. Vnímate to spätne ako pozitívnu skúsenosť?

Emma Drobná: Určite sú tam pozitíva aj negatíva, ale myslím si, že pozitíva prevládajú. Najviac ma mrzí, že veľa mojich fanúšikov na sociálnych sieťach v podstate nezaujíma moja hudba, iba to, že som sa objavila v televízii. Za všetko, čo som prežila, som vďačná. No zároveň som rada, že sa to celé posunulo niekam inam a že to ide aj bez televíznej obrazovky. Určite by som tak nechcela žiť celý život.
Emma Smetana: Celkom neviem, ako stručne zhrnúť moje štvorročné pôsobenie v televíznom spravodajstve. Mnoho som sa tam naučila, aj z ľudského hľadiska. Aj keď skúsenosť to bola skôr bolestná, pozitíva určite priniesla. V momente, keď som vydala album, ľudia si ho pustili aspoň zo zvedavosti. Zrejme predpokladali, že bude celkom mimo. Ale neviním ich pre to. Keby sa nejaká iná televízna moderátorka rozhodla, že začne spievať, asi by som mala podobný názor. Prekvapilo ma, že verejnosť aj kritika sa nakoniec zmierili s tým, že som speváčka. Už dlho som si o sebe neprečítala, že som „spievajúca moderátorka“.

Prečo v rámci turné vystúpite na Slovensku iba raz?

Emma Drobná: Odpoveď je veľmi jednoduchá. Turné by malo pokračovať na jar. Či to bude stále Emma&Emma, však neviem potvrdiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #turné #Emma Smetana #Emma Drobná