Temperamentná kráľovná spevu Diana Ross oslavuje! Neuveriteľných 75

Svojím umením očarila milióny poslucháčov po celom svete. Legendárna speváčka Diana Rossová je na scéne už viac ako 50 rokov a svoje 75. narodeniny oslavuje plná energie - na koncertoch.

26.03.2019 12:00
Diana Ross Foto: ,
Diana Ross s cenou American Music Awards za celoživotné dielo.
debata

Diana Rossová sprevádza svojich verných poslucháčov už viac ako 50 rokov a stále je plná temperamentu. Svoje 75. narodeniny, ktoré pripadnú na 26. marca, oslavuje na pódiu a divákov vyzýva, aby nezleniveli.

Dianu Rossovú so sto miliónmi predaných nahrávok považujú za najúspešnejšiu speváčku rockovej éry vôbec, to z pohľadu hudby ako priemyslu. Naspievala neuveriteľných 91 singlov a 59 albumov a jej repertoár siaha od soulu, R&B aj k popu a disco. Pre poslucháčov je na hudobnej scéne stálicou, až 42 jej skladieb sa predralo naprvé priečky hitparád. Kto by nepoznal jej hity ako Upside down, duet Endless Love, či Tell me that you love me alebo I will survive. Diana Rossová sa za polstoročie stala hudobnou legendou a zaradila sa medzi kráľovné dámskeho vokálu, akou bola len o dva roky staršia Aretha Franklinová.

Spevácka dráha Diany Rossovej sa začala ešte na strednej škole v rodnom Detroite. Tri kamarátky v 60. rokoch vytvorili úspešnú spevácku skupinu The Supremes a Diana bola jej líderkou. Krásny soulový hlas s presnou intonáciou a citom pre rytmus, rovnako ako jej pôvabný zjav, predurčili mladej speváčke sľubnú kariéru. Od 70. rokov vykročila na sólovú dráhu a úspech nedal na seba dlho čakať. Vydala prvé nahrávky a jej hlas chytil ľudí za srdce. Hviezda Diany Rossovej stúpala stále vyššie.

Diana Ross prichádza na slávnostný ceremoniál...
Speváčka Diana Ross na koncerte Nobelovej ceny...
+3Speváčka Diana Ross na vyhlásení 54. ročníka...

Okrem spievania k jej popularite prispelo aj čaro filmového plátna. Nakrútila niekoľko filmov a za snímku Billie spieva blues (1972), v ktorej stvárnila emotívnu džezovú speváčku Billie Holidayovú, bola dokonca nominovaná na Oscara. Vo muzikáli Čarodejník v divadle brodway aj vo filmovej verzii (1978) si zahrala spolu so svojím blízkym priateľom Michaelom Jacksonom. Filmového spracovania sa dočkal aj príbeh samotnej Diany Rossovej a jej skupiny The Supremes v muzikáli Dreamgirls (2006). S jedným filmom jej to však nevyšlo – odmietla účinkovanie po boku Kevina Costnera v populárnej snímke Osobný strážca, a tak všetku slávu zožala Whitney Houstonová.

Speváčka  Diana Ross a  Berry Gordy po... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Diana Ross Speváčka Diana Ross a Berry Gordy po udeľovaní ocenení American Music Awards v Los Angeles.

V oblasti hudby získala 7 ocenení American Music Awards a v roku 2012 Grammy za celoživotné dielo .

O tom, že jej popularita neklesá ani po pol storočí, svedčia ohlasy priaznivcov po nedávnych marcových koncertoch v americkom Detroite, rodnom meste speváčky. „Bol som fanúšikom Diany 50 rokov, teraz mám 70 a hrám si jej piesne takmer každý deň, aby som sa cítil dobre,“ napísal jeden z fanúšikov. „Keď bol môj život v troskách, Diana Rossová tam bola pre mňa. Jej hudba a posolstvo v jej piesňach ma vytiahli,“ pridala iná. Význam a postavenie speváčky pekne vystihol jej vlastný 9-ročný vnuk Raif-Henok Emmanuel Kendrick, ktorý uviedol nedávny koncert svojej babičky slovami: „Je úžasná. Mladí ľudia ako ja ju môžu obdivovať kvôli jej nezávislosti a ochote byť jedinečnou. Ukázala svetu, že nič nie je nedosažiteľné.“

3 x Diana Rossová

  • so 70 hitmi v rebríčkoch hitparád sa dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako najúspešnejšia speváčka 20. storočia
  • z dvoch manželstiev má dve dcéry a dvoch synov,
  • medzi dvoma manželstvami prežila vzťah aj s Juliom Iglesiasom a Barrym Gibbom

*

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Diana Ross