Združenie operných umelcov vyšetruje obvinenia voči Plácidovi Domingovi

Zástupcovia American Guild of Musical Artists (AGMA) sa vyjadrili, že ich k vyšetrovaniu viedli dva články agentúry AP o ženách, ktoré opernú legendu vinia zo sexuálneho obťažovania a iného nevhodného správania.

09.09.2019 12:00
Placido Domingo Foto:
Placido Domingo na archívnej snímke.
debata

Združenie poslalo svojim členom a členkám e-mail, v ktorom vysvetlilo, že požiadalo spoločnosti, ktoré zamestnávali 78-ročného speváka, aby obvinenia riadne vyšetrili, no tie „neboli ochotné alebo schopné poskytnúť AGMA dostatočné záruky o rozsahu a načasovaní vyšetrovania, ani o tom, či svoje zistenia zverejnia, alebo ich inak dajú k dispozícii združeniu“.

Losangeleská opera, kde Domingo od roku 2003 pôsobí ako generálny riaditeľ, najala na vyšetrovanie externého poradcu, no odmietla uviesť, detaily o vyšetrovaní aj o tom, či zverejní jeho výsledky.

Združenie v spomínanom e-maile oznámilo, že ich vyšetrovanie povedie advokát J. Bruce Maffeo, bývalý federálny prokurátor, ktorý v súčasnosti pôsobí vo firme Cozen O'Connor. Vyšetrovanie sa pritom podľa nich neobmedzí na konkrétnu spoločnosť alebo obdobie, ale „preverí systematické zlyhania v odbore, ktoré umožnili, aby toto správanie, ak bude dokázané, bez problémov pretrvávalo celé desaťročia“.

Domingova hovorkyňa Nancy Seltzer tvrdí, že obvinenia sú plné nezrovnalostí, no neposkytla žiadne podrobnosti.

Agentúra AP vo štvrtok zverejnila príbehy ďalších 11 žien, ktoré Dominga obvinili z nevhodného správania sa. Tie sa pridali k deviatim, o ktorých písali ešte v auguste. Viacerým sa pritom vraj vyhrážal, že im zničí kariéry, ak sa mu nepodvolia.

Ženy obviňujú španielsku opernú superhviezdu, že ich obchytkával, obťažoval alebo sa inak nevhodne správal. Jedna z nich, Angela Turner Wilson, tvrdí, že sa tak stalo, keď s ním ako 28-ročná počas sezóny 1999–2000 vystupovala vo washingtonskej produkcii opery Le Cid. Domingo jej podľa jej slov v maskérni násilne siahol pod kostým a chytil ju za nahé prsia tak hrubo, až ju to zabolelo. Pri inej príležitosti ju zas vraj odmietal pustiť zo šatne, kým mu nedovolila pobozkať ju aspoň na líce.

Pre AP sa k obvineniam vyjadrili aj viacerí zamestnanci inštitúcií, ktorí sa podľa vlastných slov často sami pokúšali mladé ženy v zákulisí chrániť a zároveň obvinili vedenie, že o Domingovom správaní vedelo a zámerne ho prehliadalo.

Plácido Domingo, celým menom José Plácido Domingo Embil, je rodákom z Madridu, no keď mal osem rokov, jeho rodina sa presťahovala do Mexika, kde študoval na Národnom hudobnom konzervatóriu. V roku 1968 debutoval v newyorskej Metropolitnej opere. Na celom svete sa stal známym ako jeden z Troch tenorov. Ďalšími boli José Carreras a zosnulý Luciano Pavarotti. Na konte má niekoľko cien Grammy a od roku 1993 mu patrí i hviezda na hollywoodskom Chodníku slávy.

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Plácido Domingo #sexuálne obvinenie