Miles Davis ako ho sotva poznáte

Skladateľ, vizionár a inovátor. Legendárneho amerického trubkára Milesa Davisa prezývali aj Džezový chameleón či Princ temnôt.

11.09.2019 08:54
Miles Davis Foto:
Miles Davis.
debata

Bol jedným zo zakladateľov cool džezu, stál pri koreňoch jazz-rocku a zásadne ovplyvnil viacero džezový prúdov. O mužovi, ktorý získal päť cien Grammy a na Hollywoodskom chodníku slávy má vlastnú hviezdu, nakrútil režisér Stanley Nelson film Miles Davis: Birth of the Cool. Vo svetovej premiére ho uviedli na tohtoročnom festivale Sundance. Prvýkrát na Slovensku ho uvidia diváci dnes večer v bratislavskom Kine Lumiére.

„Film prináša pohľad na kultúrnu ikonu, nikdy nevidené archívne zábery, nepoužité nahrávky a neznáme fotografie,“ hovorí dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman. „Prostredníctvom archívnych záberov i nových rozhovorov s významnými hudobnými historikmi a Davisovými osobnými priateľmi, spolupracovníkmi a obdivovateľmi, ako sú napríklad Quincy Jones, Marcus Miller, Mike Stern, Herbie Hancoock, Carlos Santana a mnohí ďalší, zobrazuje jednotlivé etapy Davisovho tvorivého života a spája ich do celku, ktorý ukazuje jedného z veľkých moderných amerických umelcov tak ako nikdy predtým. Hoci film dostal podtitul Birth od the Cool podľa kompilačného albumu z roku 1957, režisér Stanley Nelson sa v ňom nevenuje len rokom 1949 až 1950, keď tieto nahrávky vznikali, ale celému jeho životu a tvorbe,“ pokračuje.

Ponuka nakrútiť film o džezovej legende režiséra Stanleyho Nelsona nadchla. Sám je totiž milovníkom tohto hudobného žánru. Nie je to podľa jeho slov len hudba, čo by na film stačilo už samo osebe, ale aj Davisova osobnosť. Stal sa totiž ikonou, a to sa podarilo len pár džezovým hudobníkom. Jeho film rozpráva o tom, ako ovplyvnila Davisa jeho cesta do Paríža aj láska k speváčke Juliette Gréco, divákom ponúka aj fotografie z incidentu, keď počas prestávky medzi vystúpeniami napadol Davisa na ulici policajt. A bonusom je prvý raz jeho cover verzia piesne Someday My Prince Will Come z Disneyho filmu Snehulienka a sedem trpaslíkov spolu so zábermi z obľúbenej animovanej rozprávky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miles Davis