Hrdza má (len) 20 rokov

Prešovská skupina Hrdza, ktorá je vďaka svojej autorskej tvorbe založenej na slovanských koreňoch, čoraz známejšia u nás aj v zahraničí, oslávi svoju dvadsiatku na troch narodeninových koncertoch.

13.10.2019 18:00
hrdza Foto:
Prešovská skupina Hrdza.
debata

Divákom sa predstavia v Bratislave 23. októbra, v Prešove 22. novembra a v Košiciach 29. novembra.

„O názve skupiny rozhodla nečakaná zmena farby vlasov našej prvej speváčky Jarky Sisákovej,“ povedal líder kapely Slavo Gibarti a dodal: „Speváčky a farba ich vlasov sa v skupine často menili a menia aj dnes, ale názov vydržal nezmenený.“

Za dvadsať rokov vydala Hrzda iba štyri štúdiové albumy, ale skladby z nich sú na koncertoch stále žiadané. Fanúšikovia ich nikdy nenechajú odísť z pódia bez toho, aby zahrali Taká sa mi páči, Na horách býva, či posledný z hitov, skladbu Štefan. Všetky spomínané hity a mnoho ďalších piesní v jedinečnom podaní súčasných speváčok Susanny Jara, Lucie Gibarti, lídra Slava Gibartiho a členov skupiny budú tvoriť program výročných špeciálnych koncertov.

„Na koncertoch zaznejú aj staršie hity, ktoré sme už dávno nehrali, aj skladby z nového albumu Neskrotený. Predstavíme sa v rozšírenej zostave s dvoma speváčkami a so špičkovým cimbalistom Mykhaylom Zakhariya. V Košiciach a v Prešove sa k nám pridajú aj niektorí bývalí členovia,“ objasňuje program narodeninových koncertov Slavo Gibarti.

Skladby z albumu Neskrotený z roku 2018 ocenili fanúšikovia aj odborná verejnosť vo svete – v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) sa v apríli vyšplhal na 4. miesto. Je to historicky najvyššie umiestnenie slovenskej skupiny. Skladby dostávajú postupne aj vizuálnu podobu vo videoklipoch, najväčší úspech má úprava rusínskej ľudovej piesne Štefan. Veselé video k nej s už pozrelo viac ako 7 miliónov divákov. V priebehu tohto roka Hrdza nakrútila ďalšie videá. Najnovší videoklip Divčata mal premiéru len pred pár dňami.

„Chceme ukázať krásu našich slovenských dievčat. V texte rusínskej ľudovej piesne dievčatá odpovedajú na otázku, prečo sú smutné a prezrádzajú dôvody, pre ktoré si ich chlapci tak vyberajú, ale najlepšie je si ho pozrieť a utvoriť si vlastnú predstavu,“ povedal líder skupiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Prešov #hrdza