Český spevák Thom Artway ctí pamiatku Karla Kryla

Talentovaný pesničkár oslavuje tridsiate výročie zamatovej revolúcie uctením si pamiatky Karla Kryla, ktorého osobnosť nám aj dnes pripomína silu slova v období neslobody.

31.10.2019 16:00
thom adam vopicka Foto:
Thom Artway
debata (1)

„Už dlho som sa pohrával s myšlienkou prespievať niektorú z jeho piesní. Labyrint jeho textov zakaždým pritiahne moju pozornosť," hovorí spevák.

Karel Kryl predstavuje pre Thoma Artwaya, presne tak ako pre mnoho ďalších, hudobnú ikonu zamatovej revolúcie. Tento rok si pripomíname 75 rokov od narodenia kultového pesničkára a 25 rokov od jeho smrti.

Pieseň Anděl vznikla v polovici šesťdesiatych rokov a vyšla v roku 1969 na albume Bratříčku, zavírej vrátka, je to teda päťdesiat rokov od jeho vydania.

Inšpiráciou k napísaniu piesne boli Krylove potulky po okolí Teplíc, kde boli bývalé Sudety. Pohraničná oblasť symbolizovala v dobe komunizmu úplné vykorenenie viery a všetkého, čo s ňou súviselo.

A práve do týchto miest zamieril aj Thom Artway v doprovode kameramana Michala Šindelářa, aby tu natočil čiernobiely atmosferický videoklip.

Anděl v podaní Thoma Artwaya zaznie 17. novembra na Festivale slobody na pražskom Václavskom námestí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #videoklip #Karel Kryl #Anděl