Zomrel hudobný producent Andrew Weatherall

Vo veku 56 rokov zomrel v pondelok jeden z najrešpektovanejších britských dídžejov, hudobných producentov a remixérov Andrew Weatherall. Podľa stanice BBC bola príčinou jeho smrti pľúcna embólia.

18.02.2020 17:00
andrew weatherall autor foto Foto:
Andrew Weatherall
debata

Weatherall, rodák z Windsoru, začal hudobnú kariéru koncom 80. rokov a ako dídžej si v tom čase najlepšie rozumel so žánrom acid house.

V roku 1993 založil elektronické trio The Sabres of Paradise, vydal tiež niekoľko vlastných albumov ako Convenanza (2016), Consolamentum (2016) a Qualia (2017).

Ako producent spolupracoval s Beth Ortonovou, Primal Scream či One Dove. Remixoval skladby interpretov ako Björk, New Order, Siouxsie Sioux, The Orb, The Future Sound of London, Manic Street Preachers, James, My Bloody Valentine, Happy Mondays, Saint Etienne, The Twilight Sad a mnohých ďalších.

Jeho producentská a remixérska práca na albume Screamadelica (1991) skupiny Primal Scream prispela k tomu, že sa táto nahrávka stala jednou z najprelomovejších pre svoju éru a skupine vyniesla nasledujúci rok prvú cenu Mercury Prize. Revolučná bola kombinácia žánrov indie, hard rocku, houseu a raveu.

Weatherall pôsobil ako dídžej na rozhlasovej stanici Kiss a prevádzkoval v Londýne dva nočné kluby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #dídžej #producent