Zapadákov Archívneho chlapca

Slovenský gitarista, spevák a skladateľ Richard Vávra vydáva pod hlavičkou svojho projektu Archívny chlapec tretí album Zapadákov.

15.03.2020 16:00
archivny chlapec pohodafestival Foto:
Archívny chlapec stavil na novom albume na minimalizmus a úprimnosť.
debata

Hudobník sa nahrávkou vracia späť k pesničkárstvu postavenému na akustickej gitare a úprimných textoch o rodine, detstve a živote v malom meste. Zvukovú farebnosť albumu dopĺňa vokál českej speváčky Prune.

Debutoval pred piatimi rokmi albumom Zvery a niektorí novinári ho označili za jeden z najlepších pesničkárskych počinov na Slovensku.

Už vtedy však Vávra tvrdil, že je vo fáze tranzitu a jeho hudba v budúcnosti môže znieť inak. „Po albume Zvery som mal pocit, že úlohou hudobníka je neustále sa posúvať vpred a s touto ideou vznikol nasledujúci album Tranzit. Problém bol, že som nevedel, čo to ‚vpred‘ konkrétne znamená. Až s odstupom času som zistil, čo mám rád, v čom som doma a že netreba vidieť progres len vo viacerých nástrojoch či zložitejších aranžmánoch. Hudobným napredovaním môže byť aj to, že začneš byť k sebe úprimný a prestaneš sa štylizovať do niečoho, čím nie si,” skonštatoval Vávra. „Presne o tom je album Zapadákov. O jednoduchosti, úprimnosti k sebe samému aj ostatným a radosti z obyčajných, každodenných vecí,“ dodal.

Inštrumentálny minimalizmus novej nahrávky je podľa neho zámerom. Texty piesní, ktoré na štúdiovke prináša, zároveň podľa jeho slov len jasne reflektujú, čím naozaj žije. „Mám jedenásťročného syna, manželku, každý večer varíme, ráno ma niekedy bolí chrbát a rád jazdím na bicykli popri Morave smerom na Skalicu,” vymenoval Vávra, ktorý si vo všetkých skladbách aranžérsky vystačil len s jednou gitarovou linkou a dvomi hlasmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #album #Archívny Chlapec