Tornádo Lue praje Dobrou noc

S nástupom 90. rokov sa vo vtedajšom stále Česko-Slovensku ako huby po daždi vynárali undergroundové a alternatívne hudobné zoskupenia, mnohé len s krátkym trvaním.

30.05.2020 08:00
Tornado Lue Foto:
Kapela Tornádo Lue.
debata

Vystupovali v nových kluboch a písali novú históriu, hoci si to vtedy sotva uvedomovali. Z niektorých sa stala klasika, ktorá funguje podnes. Jednou z nich je legendárna bratislavská skupina Tornádo Lue. V týchto dňoch prichádza s novým songom. Dostal názov Dobrou noc.

Tornádo Lue vznikla už v roku 1989 a na klubovej scéne sa zvýraznila najmä existenciálnou poéziou, zväčša spievanou v češtine. Osobitý hudobný prejav spočíval v kombinácii bicích nástrojov s klarinetom, saxofónom a gitarami. ale predovšetkým uhrančivým a zvláštnym hlasom speváčky Jany Tóthovej s kabaretným podfarbením – napokon prirodzene asociujúcim „skutočnú“ kabaretnú Tornádo Lue v legendárnom filme Limonádový Joe.

Skupina Tornádo Lue doposiaľ nahrala štyri albumy Tornádo Lue (1993), Vlky (1996), Nebeskí jazdci (2004) a Nu Spirit Club – Live (2012). Ich hudba bola použitá vo filmoch ako Príbehy obyčajného šialenstva a Divoké včely. Najčastejšie, a to celkom od počiatkov, sa dá Tornádo Lue počuť v malých intímnych kluboch, kde sa im hrá najlepšie. Jadro kapely Tornádo Lue tvoria jej zakladajúci členovia – Juraj Hladný, Pavol Murín a Jana Tóthová. So saxofónom sa pridal Jiří Jelínek známy z legendárnych undergroundových skupín Garáž a Psí Vojáci.

V tejto zostave Tornádo Lue v súčasnosti aj koncertuje. „Koncerty sú pre nás možnosťou ako zmazať čas a priestor. To sme vždy chceli zažívať. Aj keď je to neuveriteľné, je to zakaždým iné – kúzlo živého hrania sa nedá nahradiť ničím. Môže to byť oslobodzujúci zážitok, ktorému je ťažké odolať,"tvrdia členovia kapely.

Rok 2020 znamená pre skupinu Tornádo Lue 30 rokov existencie. Bola síce prerušovaná rôznymi peripetiami – ale nahrávajú nové skladby. Aj keď nová skladba Dobrou noc nasleduje po naposledy zverejnených „Oči slnka“ na pomery kapely veľmi skoro, zdá sa, že na ďalší radový album si budú musieť fanúšikovia ešte chvíľu počkať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tornádo Lue