Beethovenove 250. výročie narodenia dnes pripomenú koncertom

Slovenská filharmónia (SF) si spolu s členmi Slovenského národného divadla (SND) dnešným koncertom o 19. h pripomenú 250. výročie narodenia Ludwiga van Beethovena. Návštevníci aj diváci si budú môcť doma vypočuť koncert pod vedením slovenského dirigenta Juraja Valčuhu. Pripojí sa k nemu sopranistka Eva Hornyáková a herec Tomáš Maštalír.

11.12.2020 11:00
Juraj Valčuha Foto:
Koncert venovaný 250. výročiu narodenia Ludwiga van Beethovena povedie dirigent Juraj Valčuha.
debata

Koncertovať sa bude aj v nedeľu 13. decembra o 16. h. Na treťom Adventnom koncerte zaznie Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela, spevácky zbor Lúčnica vedený zbormajsterkou Elenou Matúšovou a sopranistka Slávka Zámečníková. Vstupenky si budú môcť záujemcovia kúpiť v Pokladnici SF alebo podujatie sledovať v priamom prenose na webstránke stream.filhar­monia.sk.

Koncert 11. decembra otvorí Beethovenova hudba k tragédii Johanna Wolfganga Goetheho Egmont op. 84, a to so sopránovým partom a hovoreným slovom. V úlohe rozprávača sa predstaví Maštalír a sólový part predvedie Hornyáková. Druhá polovica programu bude patriť dielu Gloria od Francisa Poulenca. Prednostne bude koncert k Roku slovenského divadla platiť pre abonentov cyklov AD, BE, A a B.

Na treťom Adventnom koncerte zaznie v nedeľu 13. decembra Ave Maria v podobe známych skladieb od Johanna Sebastiana Bacha a Charlesa Gounoda, Franza Schuberta a slovenského autora Mikuláša Schneidera-Trnavského. Ťažiskom koncertu bude zhudobnenie Magnificatu od súčasného anglického skladateľa a dirigenta Johna Ruttera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beethoven #Slovenská filharmónia #Tomáš Maštalír