Slovenský filharmonický zbor sa predstaví online koncertom

V nedeľu (25. apríla) sa Slovenský filharmonický zbor predstaví a cappella koncertom pod taktovkou zbormajstra Jozefa Chabroňa. Priamy prenos z Koncertnej siene Slovenskej filharmónie bude dostupný na webstránke Stream.filharmonia.sk o 16. h.

23.04.2021 16:59 , aktualizované: 17:00
debata (1)

Nedeľný online koncert otvorí výber z kľúčového diela svetovej zborovej tvorby Celonočné bdenie od Sergeja Rachmaninova, ktoré vzniklo v priebehu pár týždňov a premiéra sa konala v predveľkonočnom období 10. marca 1915 na pozadí búrlivých politických zmien a počiatkov prvej svetovej vojny.

„Skladá sa z pätnástich spevov, večerných a ranných modlitieb sviatočných dní ortodoxnej cirkvi,“ priblížila Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF, Rachmaninov opus, ktorý Slovenský filharmonický zbor uviedol na domácich i zahraničných koncertných pódiách (Paríž, Praha, Palermo, Hamburg, Brno a ďalšie mestá). Zvečnil ho tiež na nahrávke propagačného CD.

Medzi obľúbených súčasných tvorcov zborovej literatúry patrí španielsky skladateľ a dirigent Javier Busto. Z jeho zborovej tvorby zaznie na nedeľnom koncerte O magnum mysterium.

„Nasledovať bude dielo slovenského skladateľa Lukáša Borzíka, čerstvého držiteľa ocenenia Radio_Head Awards v kategórii klasická hudba,“ dodala Tolstova s tým, že Slovenský filharmonický zbor naštudoval trojicu Borzíkových skladieb na texty stredovekých sentencií pod názvom Sapientia aeterna (Večná múdrosť).

Dramaturgiu nedeľného koncertu uzavrie kantáta pre miešaný zbor na poéziu Arsenija Tarkovského Epigrafy od skladateľa ruského pôvodu Jevgenija Iršaia, rodáka z Petrohradu, ktorý však už niekoľko dekád pôsobí na Slovensku.

„Skladba je do programu zaradená pri príležitosti skladateľovho životného jubilea,“ uzavrela Tolstova.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Slovenská filharmónia #klasická hudba #Slovenský filharmonický zbor