Nebude to jedna veľká Pohoda, ale päť malých

Festival Pohoda sa vracia ku svojim koreňom. Druhý pandemický ročník sa pre bezpečnostné opatrenia bude viac podobať tomu, čo sa dialo v jeho začiatkoch. Hoci sa nevracia do areálu Pod Sokolicami, zostáva na priestrannom trenčianskom letisku, akcia bude rozkúskovaná na menšie, komornejšie akcie, s osobnejšou atmosférou.

09.05.2021 17:00
kascak Foto: ,
Michal Kaščák sa aj so svojím tímom teší na malé Pohody.
debata

Počas piatich dní sa na festivale Pohoda on the Ground (7. až 11. júla) predstavia zahraničné aj domáce kapely a festival prinesie to, čo sa za bežných ročníkov z bezpečnostných dôvodov nedá. Organizátor Michal Kaščák sa už so svojím tímom na tento ročník teší a verí, že aj napriek všetkým bezpečnostným a hygienickým opatreniam bude pamätný.

Pohoda nebude tento rok jedna veľká, ale päť malých. Aké sú ďalšie výrazné zmeny?

Pripravujeme akciu, ktorá bude výrazne iná ako Pohoda, na ktorú sú ľudia zvyknutí. Budeme mať päť dní za sebou akciu pre tisíc ľudí, zatiaľ je to vrátane účinkujúcich. Plus sme pustili veľkú časť dramaturgie do rúk iných ľudí, festival spolukurátorujú hudobné kluby. Chceme zdôrazniť ich význam pre hudobnú scénu. Program bude vyzerať tak, že jeden hlavný stage budeme mať na starosti my, tam budú medzinárodné kapely. Naproti hlavnému pódiu budú dve ďalšie pódiá, ktoré budú kurátorovať slovenské kluby. Každý deň dva kluby, takže program na týchto pódiách sa bude každý deň meniť. Bude zastúpené aj vizuálne umenie, literatúra, diskusie, ale bude tam aj množstvo iných aktivít. Napríklad futbal, chceli by sme si zahrať s návštevníkmi aj my. Bude tam možnosť používať korčule, kolobežky, rôzne doplnkové veci. Zároveň chceme predstaviť priestor letiska tak, ako ho ľudia nemôžu zažiť počas bežných ročníkov Pohody. Chceme napríklad otvoriť vojenský radar pre jednu zo scén.

Spolu s týmto zmenami prichádza aj taká, že ľudia budú môcť stanovať tam, kde doteraz nemohli. Dokonca vraj budú môcť zaparkovať pri stane.

Tak ako sa hráme s programom, hráme sa aj s priestorom. Celý festival bude prebiehať na ploche, kde normálne býva hlavný stage, pretože pri tejto kapacite sa tam celý festival zmestí. Hneď vedľa bude stanový tábor, čiže stanovať sa bude priamo v centre festivalu. Vedľa toho bude zriadený tzv. autokemping, pretože ide o veľkorysý priestor. Trenčianske letisko je rozľahlé a chceme, aby si ľudia postavili stan a vedľa si zaparkovali. Už som to videl na niektorých festivaloch, ale v budúcnosti sa k tomu určite nevrátime. Tento rok bude jediný, keď to bude možné.

Čo sa týka hudby, objavili sa prvé mená, môžete ich predstaviť?

Zatiaľ sme zverejnili iba medzinárodnú časť programu, ktorú pripravujeme my. Som veľmi rád, že z Británie prídu tri skvelé experimentálne kapely – Black Midi, Black Country New Road a Dry Cleaning, všetky tri patria k mojim trom mimoriadnym obľúbencom. Z Konga príde skupina Fulu Miziki, ktorá sa hrá s odpadom, pretvára ho na hudobné nástroje, je to mimoriadne kreatívna skupina. Odľahčením je gruzínsky projekt ľudí, ktorí momentálne žijú v Paríži – Murman Tsuladze. Celý festival bude otvárať spojenie Komorného orchestra mesta Trenčín a Vrbovských víťazov. Toto je zatiaľ časť festivalu, ktorú sme zverejnili. Ten zvyšný program, ktorý majú na starosti slovenské kluby, budeme zverejňovať od stredy. Musím povedať, že ma niektoré prekvapili, sú tam skupiny, o ktorých som v živote nepočul a je to pre nás zaujímavá skúsenosť.

S akými pocitmi idete do toho tento rok?

Ja sa veľmi teším, pretože situácia, v akej sa nachádzame, nás prinútila pristúpiť k festivalu výrazne odlišným spôsobom. Veľmi by som si želal, aby sme nemuseli robiť túto verziu, aby sme mohli robiť klasickú verziu. Ale keďže to možné nie je, snažili sme sa nájsť takú cestu, ktorá by bola pre nás zaujímavá a robili by sme ju radi. A to sa nám podarilo. Mám pocit, že celý tím, aj ľudia, ktorí s nami spolupracujú, sú namotivovaní, takže ideme do toho hlavne s chuťou znovu sa stretnúť na trenčianskom letisku, aj keď v obmedzenom počte, ale naživo. Ja sa na tento ročník teším a tak, ako sme minulý rok pripravovali on-linové podujatie, ktoré sme chceli, aby obstálo, tak isto chceme, aby aj tento ročník obstál. A aby to bol pamätný rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Michal Kaščák #Pohoda in the Air