Viva sa začne virtuóznym Vivaldim

Sedemnásty ročník hudobného festivalu Viva Musica! otvorí v sobotu 17. júla na nádvorí bratislavskej Starej radnice koncert 14-ročnej flautovej virtuózky Ajny Marosz so špičkovým slovenským súborom pre starú hudbu Solamente naturali. Jeho umelecký vedúci, huslista Miloš Valent, sa teší, ako s talentovanou Ajnou uvedú Telemannov Koncert F dur a Vivaldiho Koncert c mol.

16.07.2021 11:00
Milos Valent   Ajna Marosz  c  Peter Frolo M Foto:
Huslista Miloš Valent a flautová virtuózka Ajna Marosz vystúpia na festivale Viva Musica! so súborom Solamente naturali.
debata

Pán Valent, vraj ste si Ajnu vyhliadli na spoluprácu už počas medzinárodnej súťaže Virtuózi V4+.

Miloš Valent: Áno, padla mi tam do oka. Pomyslel som si, že by bolo krásne, keby s nami hrala na barokovej flaute v našom ladení. Pre ňu je zasa zaujímavé vyskúšať si hrať s orchestrom. Páči sa mi jej zrelosť.

Hneď ste videli jej mimoriadny talent?

Miloš Valent: Ajna sa bude červenať, je veľmi skromná. Nejde o to, ako šikovne jej na flaute behali prsty, ale zaujala ma jej hudobná interpretácia – cítiť, že ide o jej osobný prejav. To je veľmi výnimočné. Keď sme dostali ponuku vystúpiť na festivale Viva Musica!, navrhol som, že by s nami mohla hrať Ajna.

Kedy ste sa videli prvýkrát aj osobne?

Miloš Valent: Asi pred mesiacom pri fotografovaní na plagáty.

Ajna, a aký bol tvoj prvý dojem?

Ajna Marosz: Som veľmi rada, že som dostala takúto príležitosť. V živote som nevystupovala so súborom, ktorý by profesionálne hral starú hudbu. Zobcová flauta bola obľúbená hlavne v barokovom období a som naozaj rada, že môžem dobovú hudbu hrať s autentickým súborom v autentickom ladení. V minulosti bolo totiž ladenie o pol tóna nižšie ako v súčasnosti.

Trpíš niekedy trémou či ani nie?

Ajna Marosz: Fyzicky trochu, ale vždy si poviem: toľkokrát som už vystupovala a nikdy sa nič nestalo, tak čo by sa malo stať práve teraz?

Veď ty skoro vždy získavaš na súťažiach prvé miesta, málokedy skončíš druhá.

Miloš Valent: To musí byť psychicky náročné. Ale myslím, že Ajniným hlavným cieľom nie je zbierať na súťažiach prvé miesta.

Ako sa vám spolu hralo?

Miloš Valent: To ešte zistíme, práve nás čakajú prvé skúšky. Okrem dvoch flautových koncertov sme pripravili – aby sme držali krok s Ajnou – výnimočné virtuózne skladby pre orchester. K Ajninmu Koncertu c mol od Vivaldiho som pridal slávnu Vivaldiho skladbu Chaconne a od Geminianiho Concerto grosso La Folia. Takže aj dramaturgia bude mimoriadna.

Keď všetko dopadne podľa očakávaní, stane sa z Ajny stály hosť súboru Solamente naturali?

Miloš Valent: Pevne verím, že s Ajnou len začíname a budeme úzko spolupracovať.

Ajna Marosz: Bola by som veľmi rada, keby spolupráca pokračovala.Teraz je to pre mňa prvá skúsenosť.

Miloš Valent: Z Budapešti, kde bude Ajna študovať na hudobnom gymnáziu, to za nami predsa nie je tak ďaleko, môže dobehnúť, veď iste bude cestovať aj domov do Žiliny. My už rok pripravujeme spustenie Academie Solamente naturali, tam by mohla prísť aj Ajna.

O čo pôjde?

Miloš Valent: Keď som študoval na konzervatóriu v Žiline, mal som šťastie na profesorov, s ktorými sme muzicírovali tak, že sa mi hudba dostala do krvi. Šesť rokov sme si dennodenne len tak hrali, to by som chcel dosiahnuť aj s Academiou Solamente naturali – že by za nami chodili ľudia, aj amatéri, a spolu by sme si hrali. Chceli by sme im sprítomniť starú hudbu. Záujemcovia by sa mohli zúčastniť na našich skúškach, aby videli, že sme normálni ľudia. Začal som nad tým rozmýšľať už vlani v lete a práve som sa vrátil z Medzinárodnej letnej školy starej hudby vo Valticiach, tak zbieram inšpiráciu, ako by to mohlo vyzerať.

Kde vás ešte ľudia môžu vidieť a počuť okrem otváracieho koncertu festivalu Viva Musica! v Bratislave?

Miloš Valent: Začali sme mapovať hudobné archívy jednotlivých slovenských miest, máme napríklad už Liptovský Hrádok. Na jeseň by sme tento rozsiahly projekt mali prezentovať, verím, že to už budeme mať nahraných aspoň dvadsať cédečiek.

Vy pochádzate z ktorého mesta?

Miloš Valent: Ja som z Novej Dubnice, som prvý socialistický chlapec. Pretože Nová Dubnica bola postavená až v 50. rokoch, keď som sa narodil, ešte tam neboli ani chodníky, len zablatené cesty.

Ajna, a kde môžeme ešte uvidieť teba?

Ajna Marosz: Napríklad 9. septembra vystúpim na festivale v Českom Krumlove.

Miloš Valent: Tam som aj ja kedysi začínal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica!