Priateľ Slovákov Björnson má nádvorie v Redute

V bratislavskej Redute otvoria vo štvrtok 10. mája Björnsonovo nádvorie. Domáca scéna Slovenskej filharmónie si tak uctí veľkého nórskeho spisovateľa, ktorý bol známym obhajcom práv Slovákov.

10.05.2012 06:00
Reduta Foto:
Reduta
debata

V deň otvorenia odznie začiatok prvého koncertu na novom nádvorí, ktorý bude pokračovať v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Zaznejú diela Gustava Mahlera a Jeana Sibeliusa.

Nádvorie, využívané v minulosti ako parkovisko, bolo už k začiatku tohto roka zastrešené. Stane sa tak ďalšou scénou. Reduta plánuje prevádzkovať nádvorie celoročne, bude tam nainštalované prenosné javisko so svetelnými rampami a nahrávacím zariadením.

Slovenská filharmónia oslávila návrat do svojho zrekonštruovaného sídla – bratislavskej Reduty už koncom januára. Rekonštrukcia a úprava Reduty stáli štát okolo 30 miliónov eur, čo je asi o sedem miliónov menej, ako sa pôvodne predpokladalo. Dvoma miliónmi na časť reštaurátorských prác v interiéroch a exteriéroch budovy prispel grant z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu (takzvaných Nórskych fondov). Reduta je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva a tradícií.

Budova Reduty je kultúrnou pamiatkou a verejnosti slúžila od roku 1919 bez zásadnej rekonštrukcie. Slovenská filharmónia prestala pripravovať koncerty a iné podujatia vo svojom dlhoročnom sídle od Veľkého piatka 10. apríla 2009 pre zlý technický stav budovy. Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo ešte v novembri 2008 súťaž na jej rekonštrukciu. Išlo v poradí o štvrtú súťaž na obnovu sídla filharmónie. O rekonštrukcii Reduty uvažoval rezort kultúry od roku 1996. Prvé práce sa v Redute urobili v roku 2003.

debata chyba